Afgebroken melkhoektand bij de pup

Afgebroken melkhoektand bij een pup

Het komt heel vaak voor. Pups knauwen op alles en iedereen. Met hun scherpe spitse tandjes maken ze alles kapot. Ook trekken en scheuren ze aan van alles of spelen met ons de bekende trekspelletjes.

Helaas komt het regelmatig voor dat tijdens een algemene controle (bijvoorbeeld bij de vaccinatie) opvalt dat er een stukje van een tand bij een pup is afgebroken. In de meeste gevallen betreft dit de melkhoektand. Melkhoektanden zijn dunne en spitse elementen. Ze zijn niet gemaakt van de stevige dentine en glazuur van een volwassen hoektand. Daardoor breken ze relatief gemakkelijk.

Vaak wordt dit jammer genoeg als onschuldig gezien. Het hondje gaat toch binnenkort wisselen dus dan valt de tand er vanzelf uit. In veel gevallen gaat dit goed, maar lang niet in alle gevallen.

Wanneer de melktand namelijk afbreekt komt het wortelkanaal bloot te liggen. Dit is niet alleen pijnlijk voor de hond, maar via dit wortelkanaal kunnen bacteriën gemakkelijk de tand binnendringen en terecht komen bij de tandwortel. Daar kunnen ze een ontsteking veroorzaken. Deze ontsteking is pijnlijk en lastig te bestrijden, maar erger nog, deze ontsteking kan de groei en ontwikkeling van de volwassen hoektand verstoren waardoor het dier later problemen krijgt met zijn permanente hoektand.

Behandeling

Wanneer u of uw dierenarts dus ontdekt dat er een tand is afgebroken, ook al is het een melktand bij een pup, dan is het advies deze altijd te verwijderen om te voorkomen dat er later problemen ontstaan bij de ontwikkeling van het volwassen gebit.

Het trekken van deze melktand gebeurd onder lichte verdoving (sedatie) daarbij wordt uw dier vanzelfsprekend goed in de gaten gehouden. Na het verwijderen van de tand krijgt uw huisdier pijnstilling en soms ook antibiotica mee.