Het gevaar van bloeiend gras

Elk jaar groeit er weer hoog gras in de natuurgebieden waar we onze honden uitlaten. Dit wilde gras heeft voor honden soms een groot nadeel; dit gras bevat 'grasaren'.
Grasaren hebben een scherpe punt aan de voorkant en aan de achterkant kleine weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de hond vasthechten.
De meeste grasaren komen tussen de tenen terecht. Ook komen de zaadjes dikwijls in het oor terecht en kunnen daar een pittige oorontsteking veroorzaken. Ook kunnen de zaadjes via het oog achter de oogbol terechtkomen en daar een ernstige ontsteking teweeg brengen.

Grasaren:
links zoals ze aan de plant zitten;
rechts zoals deze in een hondenoor is gaan ontsteken
en onder verdoving is verwijderd.

 

Wanneer moet u oplettend zijn op een grasaar ?

  • Als uw hond veel op een bepaalde plek (bijv. tussen de tenen) likt en daar een klein gaatje zichtbaar is. (zie afbeelding:ontsteking tussen tenen t.g.v. grasaar)
  • Als uw hond na een wandeling ineens sterk met zijn kop schudt, of daarbij soms zelfs pijn aan geeft. Dan kan er een grasaar in een oor zitten.
  • Als uw hond na een wandeling veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven.

Hoe voorkomt u problemen door een grasaar?

De problemen door een grasaar zijn nooit geheel te voorkomen.
Het enige advies dat we kunnen geven is om uw hond na elke wandeling in het 'grasaar-seizoen' (ongeveer van medio juni tot eind augustus) bij thuiskomst goed te controleren op de voornaamste 'gevoelige' plekken: tussen de tenen, in de oren en rond de ogen. Bel ons bij twijfel en laat uw dier controleren want als de grasaren eenmaal dieper het lichaam binnendringen zijn ze soms moeilijk terug te vinden!