Dieren en het coronavirus.

Huisdieren en COVID-19

In Nederland is het coronavirus vastgesteld bij drie katten en een hond. 

De katten die getest waren, bevonden zich op een nertsenfokkerij waar eerder nertsen besmet geraakt waren met het coronavirus. De katten hadden antistoffen tegen het virus, wat betekent dat zij met het virus geïnfecteerd zijn geweest. Het virus zelf werd niet meer aangetoond.  

Verder zijn er bij een hond in Nederland antistoffen tegen het virus aangetroffen. Ook bij deze hond werd het virus zelf niet meer aangetoond. Het dier had ademhalingsproblemen en moest daarom uiteindelijk geëuthanaseerd worden. Het is niet bekend of de ademhalingsproblemen van de hond ontstaan zijn door infectie met het virus, of een andere oorzaak hadden. De eigenaar van de hond is een COVID-19-patiënt. 

Bij zowel de katten als bij de hond wijst alles erop dat ze zijn besmet geraakt door mensen. De huidige adviezen over omgaan met dieren blijven daarom gelden. 

Voorzorgsmaatregelen wanneer u zelf besmet bent

Bent u mogelijk besmet met het coronavirus? Dan is het verstandig om zoveel mogelijk het contact met uw huisdier te vermijden. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen, of in de buurt van dieren bent, was dan uw handen voor en na het contact met huisdieren en draag eventueel een mondkapje.

Wat te doen als uw dier in de buurt is geweest van iemand die besmet is

U hoeft alleen actie te ondernemen wanneer uw dier ziek wordt. Als uw huisdier een (onverklaarbare) ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met ons.

Als u met uw huisdier naar os toe komt , laat dan van tevoren weten dat u een ziek huisdier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kunnen wij rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine). 

Het advies is om zieke dieren van mogelijke COVID-19 patiënten zoveel mogelijk binnen te houden.

Ons is gevraagd om verdenkingen van COVID-19 bij dieren door te geven aan de NVWA. In overleg met de NVWA kunnen wij een COVID-19 test voor dieren aanvragen.

Meer weten over huisdieren en COVID-19?

Op de website van het RIVM staat uitgebreide informatie over huisdieren en het coronavirus / COVID-19.