Eikenprocessierups

De levensfase waarbij de eikenprocessierups brandharen heeft is sinds de laatste week van mei nagenoeg overal bereikt. Nestvorming is inmiddels duidelijk zichtbaar in de bomen aanwezig. De meeste overlast door de brandharen wordt deze maand verwacht.


Gevaarlijk voor dieren?

Houd in een verspreidingsgebied uw hond goed in de gaten en aangelijnd. Laat hem niet aan in de bermen gevallen spinsels snuffelen of ermee spelen. De ‘allergische’ reactie kan namelijk dodelijk zijn. Paarden en koeien zijn ook gevoelig voor deze rups. Vooral als ze onder eiken grazen of als ze veevoergras eten dat in de buurt van aangedane eiken is verzameld. Kortom, houd uw dieren uit de buurt van die bomen.

Ziekteverschijnselen door de processierups

Vooral bij honden en paarden zijn klachten gezien door de brandharen van deze rups. Er ontstaat zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek/mond. De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan. De dieren krijgen veel jeuk, gaan speekselen en kunnen moeite met slikken krijgen. Vaak raken ook de ogen ontstoken. Daarnaast kunnen ze diarree en koorts krijgen. Huidklachten zoals rode bultjes met jeuk bij mensen zijn zeldzaam door de vacht bij dieren. Paarden (en koeien) lopen het gevaar als ze grazen in de buurt van eikenbomen of met brandharen besmet hooi of maaisel krijgen. Niet aangelijnde honden die spelenderwijs nesten in hun bek nemen kunnen gevaar lopen. Bij katten wordt het zelden gezien omdat deze dieren niet zo snel een nest in hun bekje zullen nemen. De verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Het is belangrijk als u enkele van bovenstaande verschijnselen bij uw dier ziet en het komt mogelijk door de processierups de bek/mond meteen te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt. Neem contact op met de kliniek zodat er een injectie kan worden gegeven tegen de allergische reactie.