Gezondheid mens, hond en kat loopt risico door worminfecties

Driekwart van de honden en katten in Nederland lopen een te hoog risico op worminfecties. Slechts 1 op de 4 honden- en katteneigenaren ontwormt zijn huisdier voldoende regelmatig. Huisdieren lopen hierdoor meer kans om een worminfectie te ontwikkelen. Een worminfectie die kan worden overgedragen op de mens. Uit onderzoek blijkt dat huisdiereigenaren zich hier onvoldoende van bewust zijn. 

 
Gebrek aan kennis
Het blijkt dat het mensen stelselmatig ontbreekt aan kennis over wormen en de gezondheidsrisico’s voor mens en dier. “Ondanks het feit dat een besmetting met vossenlintworm of spoelworm ernstige gevolgen kan hebben voor de lever, longen, hersenen en ogen van de mens”, aldus Paul Overgaauw (parasitoloog). 
 
Vaak al te laat
Honden en katten worden o.a. geïnfecteerd als ze in contact komen met grond waarin eitjes vanuit besmette ontlasting aanwezig zijn, prooidieren, slakken of rauw vlees eten. Als wormen in de ontlasting worden waargenomen, dan is er mogelijk al aanzienlijke schade aangericht bij het huisdier. 
 
Mensen lopen gezondheidsrisico
Meer dan de helft van de dierenbezitters (62%) weet niet dat wormen ook schade kunnen aanrichten bij mensen. “Als een met spoelwormen besmet dier onzichtbare wormeieren uitscheidt, komen deze terecht op het gras waar gezinnen recreëren of in een zandbak waar kinderen in spelen”.  
 
Advies op maat
De juiste frequentie van ontwormen verschilt van dier tot dier en is sterk afhankelijk van factoren als levensstijl van de hond of kat, de reisbestemmingen of de directe woonomgeving (vossenlintworm- of longwormgebied) van het huisdier. De vossenlintworm is inmiddels helaas ook aangetoond bij de vossen in onze regio, lees meer...

Onderaan deze pagina kunt u een document downloaden waarmee u eenvoudig het ontwormingsadvies voor uw dier kunt bepalen.
Voor een uitgebreid advies over hoe vaak u het beste kunt ontwormen bij uw dier klik hier.

Wist u dat?

  • Honden en katten die besmet zijn met spoelwormen duizenden eitjes per dag kunnen uitscheiden;
  • Deze eitjes via grondcontact (bv. zandbak, tuinieren) kunnen worden opgenomen door de mens;
  • De larfjes die uit de eitjes komen in het lichaam van de mens een trektocht door organen en weefsels kunnen maken;
  • Kinderen vaker besmet worden en ernstigere klachten kunnen ontwikkelen dan volwassenen;
  • Er een relatie is aangetoond tussen infectie met spoelwormen en het ontstaan van allergieën, ontwikkelingsstoornissen en verminderd leervermogen bij kinderen.
  • Naast een goede hygiëne, het regelmatig ontwormen van uw hond of kat bijdraagt aan het verminderen van het besmettingsrisico.