rontgenapparaat voor gebit

Wij beschikken op de kliniek in Echt over een speciaal röntgenapparaat om röntgenfoto's van de tanden en kiezen te maken.
Dit geeft ons veel meer informatie over de toestand van de wortels van een kies. Bij dieren worden gebitselementen sneller getrokken dan bij mensen. Als we een ontsteking zien (vaker met pus) en teruggetrokken tandvlees denken we dat deze kies eruit moet maar dit is lang niet altijd het geval. Een kies waarvan je op het eerste oog denkt “deze moet eruit” kan röntgenologisch heel erg meevallen en kan met de nodige tandverzorging behouden blijven. Daarentegen zijn er ook een aantal gebitsaandoeningen waarbij de kroon er aan de buitenkant prima uitziet, maar waarbij men na een röntgenopname schrikt hoe de wortels eruit zien.

Daarnaast kunnen we ook tandfracturen opsporen en kaakafwijkingen in beeld brengen.

Hier ziet u het röntgenapparaat bevestigd aan de muur in onze gebitsruimte. De ronde buis wordt vlak boven de kaak gezet en zo kan er een gedetailleerde foto worden gemaakt.

 

 

 

 

Hier ziet u een foto van enkele kiezen. Het bot loopt mooi door rondom de wortels van de kiezen. Bij een wortelpuntontsteking of abces is er een brede zwarte rand/holte zichtbaar door botoplossing en ontstekingsvocht (pus).

 

 

 

 

 

 

Hier ziet u het ontwikkelapparaat (rechts) met het scherm ernaast (links) waarop de gemaakte foto zichtbaar wordt en kan worden opgeslagen.

 

 

Links ziet u een foto van de kaak van een hondje. Bij de rode pijl is er een gat in het kaakbot zichtbaar, ontstaan door een ernstige kaakontsteking. Dat de kies ter plaatse eruit moest was duidelijk, deze stond reeds los. Maar met behulp van deze foto zagen we dat de wortels van de kies ernaast (links van de pijl) niet aangetast waren. Dankzij deze foto wisten we dus dat het hondje deze kies kon behouden!