Verborgen gevaren van planten voor katten

We leven omringd door planten in de natuur, in onze tuin en in huis. Een klein deel van deze planten is gevaarlijk voor uw kat...

Welke katten lopen gevaar?

De meest katten zijn kieskeurig en vergiftigingen door planten komen daardoor ook niet zo vaak voor. Maar met name kittens en (jonge) onderzoekende katten lopen een risico. Katten die buiten komen hebben vaak wel wat beters te doen, maar zeker katten die uitsluitend binnen zitten kunnen uit verveling aan planten gaan knabbelen...
Bij een kat die buitenloopt kunnen er echter wel giftige boomnaalden e.d. in de vacht blijven hangen en zij lopen dan een risico als ze zichzelf wassen.

Een kat is geen planteneter!

Elke plant (ook kattengras) heeft een irriterende werking op het maagdarmkanaal van uw kat waardoor uw dier kan gaan braken. Toch zal uw kat aan planten blijven knabbelen. Als er geen gras is, wendt een kat zich tot minder geschikte planten en maakt hier geen uitzondering voor giftige planten.

Preventie in huis.

Verwijder alle mogelijk giftige planten in huis om onnodig risico te voorkomen.

Zie lijst met giftige planten die u kunt downloaden onderaan deze pagina.

Preventie buitenshuis.

Buiten is het lastiger om te voorkomen dat uw kat in aanraking komt met giftige planten. Verwijder in ieder geval de giftige planten in uw eigen tuin en kijk ook eens bij de buren. Schrijf evt de (Latijnse) namen van de planten op, dit kan van pas komen mocht uw kat vergiftigingsverschijnselen vertonen.

Kies bij de aankoop van nieuwe planten soorten die veilig zijn voor uw kat.
Laat bij het tuinieren nooit snoeiafval of uitgegraven planten liggen. Plantensap in gekneusde stengels is vaak irriterend en giftig. Bollen, wortels en wortelstokken behoren tot de meest giftige delen van veel planten. 

Verschijnselen van vergiftiging

Raadpleeg ons als uw kat veelvuldig braakt, diarree heeft of ernstige huidirritatie van de slijmvliezen rondom het bekje (roodheid, zwelling, blaarvorming).
Als uw kat van een mogelijk giftige plant heeft gegeten, neem dan contact op met ons en breng het naamkaartje van de plant mee. Wij kunnen dan gericht uitzoeken wat we moeten doen en of we evt. een tegengif kunnen geven. Er kunnen meerdere dagen voorbijgaan tussen de inname en het ontstaan van vergiftigingsverschijnselen.

Tijdens het tuinieren kan contact met blad,steel of sap van bepaalde planten bij ons huidirritatie of overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaken. Bij uw kat kunnen dezelfde planten blaren, irritatie van bek en tandvlees veroorzaken, of niezen en oogproblemen. Dergelijke irritaties treden bij de kat op na contact met het blad van planten uit onze groentetuin zoals: tomaat, rabarber, wortel, pompoen, courgette en komkommer. Ook het blad van de geranium of primula kan de huid en slijmvliezen irriteren.

Lijst met giftige planten.

Hieronder kunt u een lijst downloaden met giftige planten. Vaak zijn met name de vruchten en zaden schadelijk. Contact met planten die huidirritatie kunnen veroorzaken zijn aangegeven met een *.
U zult als katteneigenaar wellicht schrikken van de lange lijst maar vergeet niet dat veel planten een vieze bittere smaak hebben. Uw kat wordt hierdoor afgeschrikt en zal niet snel een giftige hoeveelheid binnen krijgen.