Voedselfabels over brood voor uw hond en melk voor uw kat

Brood is goed voor honden: fabel!

U mag uw hond best een stukje van uw lekkere broodje bij de paasbrunch geven maar...

Wij horen vaak dat de hond dagelijks een sneetje brood (met leverpastei) krijgt. Wat kan dat nou voor kwaad, zult u denken. Brood is toch gezond, en één zo’n sneetje… Nou, rekent u even mee. Een mens weegt gemiddeld 70 kilo. Een beetje hond zo’n 17 kg. Een mens is dus ruim 4 x zwaarder dan een hond. Eén sneetje brood is bij de hond dan ook vergelijkbaar met ruim 4 sneetjes bij een mens! Hoe zou u er na verloop van tijd uitzien, als u dagelijks 4 boterhammen extra zou eten?

Overigens zijn gist, suiker en zout in het brood niet goed voor uw hond en honden met gevoelige maag en darmen kunnen klachten krijgen door de gluten in brood.

Hou het liever bij een normale portie hondenvoer, verdeeld over 2 maaltijden per dag. Daarin zitten de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen. Zo krijgt uw hond alles binnen wat hij nodig heeft!

Melk is een goede manier van drinken geven aan de kat: fabel!

Van oudsher hoort bij een kat een schoteltje melk. Maar wist u dat in gewone koeienmelk en sommige andere zuivel een melksuiker (lactose) zit, waar katten helemaal niet zo goed tegen kunnen? Lactose kan diarree veroorzaken. Diervoederfabrikanten hebben daar handig op ingespeeld door speciale kattenmelk op de markt te brengen. Die wordt beter verdragen door het kattenlichaam, maar gewoon vers drinkwater is veruit de beste manier om in de vochtbehoefte van uw kat te voorzien. Dat sommige katten dat ‘verse’ drinkwater uitsluitend uit vissenkom, vijver of toiletpot wensen te nuttigen… Tja, het blijven wonderlijke dieren.

Ook water met een scheutje melk erdoor is niet zo’n goed idee. Vanwege de lactose, maar ook omdat melk buiten de koelkast snel bederft. Een bakje water met melk erdoor is daardoor vrij kort drinkbaar, zeker op warme dagen. Omdat katten 24 uur per dag toegang moeten hebben tot fris drinken, kunt u dus beter kiezen voor 100% kraanwater. Dat bederft niet en is op alle temperaturen drinkbaar.