Zijn avocado's giftig voor mijn dier?

Wij eten deze tijd van het jaar veel avocado's in salades. We zijn gauw geneigd onze hond ook een stukje te geven als we eten aan het bereiden zijn. Er wordt echter beweerd dat avocado's dodelijk zijn voor honden...

Zijn avocado's dodelijk voor mijn hond?

Er zijn gelukkig geen echte bewijzen dat avocado's dodelijk zijn voor honden. Ze bevatten de stof persine en die is echter wel giftig voor honden. Volgens het NVIC (nationaal vergiftigingen informatie centrum van het UMC Utrecht) veroorzaakt deze stof met name maagdarmklachten. Door het hoge vetgehlate zou avocado een alvleesklierontsteking kunnen veroorzaken.

Wel dodelijk voor vogels, konijnen en knaagdieren!

Vogels en knaagdieren komen er echter minder goed vanaf. Bij deze dieren kan de stof persine een breed scala aan symptomen veroorzaken waaronder aftsterven van de hartspier. Deze dieren kunnen dan ook overlijden door het eten van avocado's. De giftige dosis is vastgesteld op 60 mgram per kilogram lichaamsgewicht. Dus een stukje aan uw konijn of cavia geven is al snel gevaarlijk en aan uw vogel al meteen dodelijk. NIET DOEN DUS.

De pit

De pit bevat geen giftige stof maar kan uiteraard een levensbedreigende verstopping veroorzaken in het maagdarmkanaal van uw hond. 

Conclusie

We kunnen deze, voor ons gezonde, vrucht beter gewoon lekker helemaal zelf opeten!