Keuringen

Doel van de keuring

Met de keuring stellen we vast of een paard gezond is en of er in de toekomst mogelijk ernstige problemen te verwachten zijn.

Image

Een keuring bestaat uit een klinisch en een röntgenologisch onderdeel.

Wanneer wordt een keuring aanbevolen?

  • Wanneer u een paard gaat aanschaffen.
  • Wanneer u een paard wilt gaan verzekeren.
  • Wanneer u een jong paard gaat inrijden. We bekijken dan of het dier een carrière als rijpaard aan kan. Eventuele OCD-chips in de gewrichten kunnen er eerst uitgehaald worden via artroscopie (zie Chirurgie).

Image

De klinische keuring

De klinische keuring bestaat uit twee delen:

  • alle orgaansystemen worden van buiten bekeken, beluisterd en met de handen gevoeld
  • een orthopedisch gedeelte waarbij de gezondheid van het benenwerk onderzocht wordt door het paard te laten lopen op diverse bodemsoorten. Hier worden ook de buigproeven gedaan.

De röntgenologische keuring

Image

Bij de röntgenkeuring maken we diverse opnames van de benen. Hoeveel dat er zijn is afhankelijk van uw wens of eventueel van de  verzekering. We overleggen dit uiteraard van tevoren met u. Vaak speelt de aankoopprijs van het paard hierbij ook een rol.

Locatie

Keuringen worden in principe verricht op de kliniek, maar kan ook ter plaatse als er goede faciliteiten zijn (zoals een verharde rechte baan, een pleintje om op een harde bodem te longeren en een longeerbak). Op de meeste maneges en pensionstallen is dit goed mogelijk. Een röntgenkeuring kan tegenwoordig ook bij u thuis ter plaatse.

Contact

Voor meer informatie of een afspraak kunt u de kliniek bellen (0475 485151) of e-mailen naar info@dierenkliniekecht.nl