Een ei hoort erbij?

"Een ei hoort erbij “, maar is een ei ook goed voor je hond of puppy? Worden ze niet ziek van het eten van eieren? Kun je een ei het beste rauw of gekookt geven? En hoe zit het met de chocolade eitjes? We krijgen vaker vragen hierover, zeker deze tijd van het jaar. Hieronder vindt u de antwoorden:

Fabel

Er wordt nogal eens verteld tegen hondeneigenaren dat ei goed is voor de vacht van de hond. Wanneer je echter je hond of puppy van goede voeding voorziet heeft het geven van een ei geen meerwaarde.

Rauw of gekookt ei?

Een rauw ei is gemakkelijker verteerbaar dan een gekookt ei. Het gestolde eiwit van een gekookt ei, levert sneller allergische reacties op. Sommige honden vinden het heerlijk om een rauw ei met schil en al op te peuzelen en vinden het echt een traktatie. Je kunt ook het ei met de schil in de brokken van de hond fijn maken. In de schil van een ei zit namelijk veel calcium. Wanneer je een gekookt ei aan je hond geeft, geef deze dan zonder schil. De schil verandert van structuur tijdens het koken. Dit kan achteraf voor problemen zorgen. De veranderde structuur van de schil kan er namelijk voor zorgen dat deze moeilijker verteerd wordt.

Voedingsstoffen in een ei

Eieren bevatten een combinatie van essentiële voedingsstoffen namelijk:

Afbeelding
rauw ei
  • eiwitten
  • ijzer
  • zink
  • selenium
  • fosfor
  • vitaminen A, D, B2 en B12

 

Eieren eten gevaarlijk voor een hond?

  • Eieren kunnen wat moeilijker te verteren zijn voor heel jonge pups of zieke dieren. 
  • Eierschalen bevatten veel calcium. Als je veel eierschalen voert aan je pup kan dit groeiproblemen veroorzaken.
  • Rauw eiwit kan een biotine tekort veroorzaken, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert. Door het verhitten van het ei maak je avidine onwerkzaam. Echter zal een biotinetekort alleen optreden als je dier langdurig alleen het rauwe eiwit eet. Een normale hoeveelheid eigeel bevat namelijk genoeg biotine om het effect te compenseren.

Kortom een eitje geven is niet gevaarlijk, uw dier mag meedoen met de Paasbrunch, maar doe het niet overmatig!

Een ander verhaal zijn de chocolade eitjes! Deze staan vaak gezellig op tafel rondom de Paasdagen en met name de pure chocolade eitjes zijn gevaarlijk, lees meer...