Patient van de maand

De 2 nestgenootjes Mila en Ayla besmet met het Parvo virus.

Toen de Stafford pup Mila zo'n  wkn 10 weken oud was, kwam ze op een avond erg ziek binnen. Ze had al een paar dagen gebraakt, ze had diarree en was nu erg sloom geworden. Tijdens het lichamelijk onderzoek bleek dat ze nog niet was uitgedroogd, maar ze maakte geen goede indruk en had een pijnlijke plek in de buik. Op een röntgenfoto van de buik zagen we een beeld van een verstopping in de darmen. (Op de röntgenfoto ziet u veel gas bij de rode pijl en vanuit daar in de vorm van een streng van gasophoping door de darmen) De darmen kunnen spastisch gaan bewegen bij een pup met diarree waardoor twee darmdelen over elkaar heen kunnen schuiven. Dit geeft heftige buikpijn en kan ernstige gevolgen hebben. 

Alle reden om haar door te sturen naar de kliniek in Echt voor opname en een spoedecho. Tijdens dit echografisch onderzoek bleek inderdaad dat 2 dunne darmdelen zo'n 2,5 cm over elkaar geschoven waren. Na opname kwam er echter zo'n afwijkende bloederige, sterk geurende ontlasting uit, dat we ook de verdenking kregen op een Parvo infectie. Er is meteen aansluitend een Parvo sneltest gedaan en deze gaf de bevestiging: Mila had het Parvo virus te pakken.
Dit heeft een uitermate slechte prognose, heel vaak gaan pups hieraan dood ondanks intensieve zorg.
Haar baasjes wilden er voor gaan en Mila kreeg een intensieve behandeling in een aparte quarantaine ruimte. Dit vergt de nodige organisatie, strictheid en consequentie van het hele team zodat andere dieren geen gevaar lopen. Ons team is hiervoor getraind, we hebben het helaas vaker meegemaakt en we gingen ervoor samen met Mila en haar baasjes. Ze kreeg infuus met de nodige medicatie, dwangvoeding en haar baasjes kozen ook voor de behandeling met een kostbare virusremmer, om Mila de grootst mogelijke kans te geven.

Thuis zat het zusje "Ayla" en zij begon ook diarree te krijgen. Beide pups waren overigens volgens het vaccinatie boekje wel 1 x gevaccineerd tegen het Parvovirus en daarom werd besloten om bij Ayla meteen een titerbepaling te doen via de Vaccicheck.
Ayla bleek geen antistoffen in het bloed te hebben tegen het Parvo virus. De Parvo sneltest toonde op dat moment gelukkig geen virus aan in de ontlasting. Ze kreeg een spoedvaccinatie in de hoop dat dit nog op tijd zou zijn....En meteen een ondesteunend medicijn voor de darmen.
3 dagen later, nadat Mila inmiddels weer thuis was om verder te herstellen werd Ayla zieker. Bloederige diarree, braken en slap. De Parvo sneltest toonde nu wel het virus aan en Ayla werd meteen opgenomen, kreeg infuus en alle nodige medicatie net als bij Mila. Ayla heeft maarliefst 7 dagen in quarantaine gezeten. Het ging maar heel langzaam voordat een beetje voeding erin bleef en de ontlasting iets vaster werd. Het hele team was er intensief mee bezig maar haar baasjes misschien nog wel meer. Ze hebben uren bij Ayla doorgebracht, bij haar gelegen en haar vertroeteld. We zijn ervan overtuigd dat deze TLC enorm heeft bijgedragen aan het herstel! (en natuurlijk heeft Mila haar bijdrage geleverd omdat ze mee op bezoek mocht bij Ayla zoals u ziet op de foto's)
5 dagen na thuiskomst kreeg Ayla nog eens een dip, haar bloedwaardes zijn toen gecontroleerd en er was nog steeds sprake van verhoogde ontstekingswaardes en bloedarmoede. Met de nodige ondersteunende medicatie is dit uiteindelijk toch hersteld.

2,5 week later kwamen Ayal en Mila samen op consult. Ze waren volledig hersteld en konden toen alsnog hun vaccinatie krijgen tegen Hondeziekte, Leverziekte en de ziekte van Weil. 
We zijn enorm opgelucht en een dikke pluim voor het hele team en de baasjes omdat we 2 doodzieke zusjes hebben gered van dit vaak dodelijke virus!

Inmiddels gaat het super goed met ze. Ze zijn fit, komen goed bij in gewicht en kunnen volop genieten zoals het hoort!