Patient van de maand

De kater Paul met darmen in zijn borstkas!

De 9,5 jaar oude kater Paul werd naar ons doorverwezen omdat zijn eigen dierenarts per toeval had ontdekt dat er een scheur in zijn middenrif zat! Er was een röntgenfoto van zijn longen gemaakt, omdat Paul verkouden was en een keer benauwd was geweest. Op deze foto zat zijn borstkas vol met darmen! Deze kunnen alleen maar in de borstkas terecht komen, vanuit de buik, door een scheur in het middenrif. Dit kan bij katten ontstaan door een ongeval maar kan ook aangeboren zijn. Soms hebben katten hier, gek genoeg, lange tijd helemaal geen klachten van.
Een week later is Paul geopereerd door onze ervaren chirurg Dorien Daniel. Er was een flinke oude scheur zichtbaar, die u in onderstaand filmpje met eigen ogen kunt zien. De darmen en ook de lever zaten in de borstkas. De organen zijn naar de goede plek verplaatst in de buik en de scheur is gehecht. Dit was lastig omdat er veel spanning op het middinrif stond. Deze operatie is niet zonder risico, maar dankzij goede beademingsapparatuur en ervaring, is een dergelijke ingreep bij ons mogelijk. 

Paul moest nog een dagje in een speciale zuurstofkooi verblijven en kreeg regelmatig sterke pijnstilling toegediend. De dag erna was hij fit en wilde alweer eten. Ondanks dat hij genoot van de liefdevolle aandacht van onze assistentes, was hij nog blijer toen hij weer thuiskwam op zijn vertrouwde plekje.
Het gaat inmiddels weer prima met Paul alleen moet hij zich nog wel een beetje rustig houden. Hij houdt namelijk erg van bomen klimmen zoals u kunt zien op het eind in onderstaand filmpje...