Patient van de maand

De kater Simba die een bypass heeft gekregen

De 2 jaar oude kater Simba had wisselend wat braakklachten. Er is uitgebreid bloed- en echo onderzoek gedaan en hieruit bleek dat zijn nierwaardes verhoogd waren. Een infuus deed hem goed, de waardes verbeterden en de braakklachten waren over. Zo'n 6 wkn later werd Simba, ondanks nierdieet, weer ziek. De echo werd herhaald en toen bleek dat er sprake was van een steentje in de nierleider (verbinding tussen nier en blaas) van de linker nier. Er is toen eerst geprobeerd om het steentje los te krijgen met infuus en een spierontspannend middel, maar dat is helaas niet gelukt. Uiteindelijk heeft de eigenaar gekozen voor een bypass operatie, een nieuwe techniek waarbij er een omleiding wordt aangelegd tussen nier en blaas. Dokter Winkelmolen kan deze operatie uitvoeren binnen onze kliniek. Lees meer over deze bypass (SUB) operatie.
Simba herstelt goed en mag naar huis met een speciaal dieet om vorming van nieuwe steentjes te voorkomen. 2 weken later kan hij echter niet goed plassen...en we kregen de verstopping niet opgeheven met een katheter.
Hij bleek een verstopping in zijn penispunt te hebben door kleine 1 mm grote gruisjes. Dit was echt heel veel pech voor Simba en zijn baasjes. Er was maar één oplossing en dat was een penisamputatie. Er wordt een grotere opening gemaakt waardoor een kater niet opnieuw verstopt kan raken. Ook dit had Simba goed doorstaan en inmiddels is hij helemaal de oude, zoals u kunt zien op onderstaand filmpje. Elke 3 maanden zal de bypass gespoeld moeten worden en als het allemaal mee zit kan hij hier gewoon oud mee worden!