Patient van de maand

Dora met een kaakprobleempje...

Dit is Dora, een ruim 3 jaar oude cavia die wel heel erg aan het afvallen was en heel slecht at. Toen ze bij onze dierenarts Dorien Daniel (gespecialiseerd in konijnen en knaagdieren) op consult kwam, bleek dat de stand van haar snijtanden helemaal scheef was. Ook voelde Dorien teveel speling aan 1 kant in het kaakgewricht: Dora had een eenzijdige ontwrichte kaak (kaakluxatie). Dit kan ontstaan door bijten aan een drinkfles, in de tralies of door een ongeval (vallen/stoten). Door de beperkte kauwbewegingen waren ook de kiezen in haar onderkaak te ver doorgegroeid. Deze kiezen kunnen dan een brug over de tong vormen en het wegwerken van voedsel nog moeilijker maken. 
Dora is behandeld onder narcose, de snijtanden zijn weer recht gemaakt, de kiezen zijn ingekort en ze heeft een anabole steroiden injectie gekregen om de spieren rond haar kaakgewricht sterker te maken. Vitamine C is ook belangrijk, maar dat kreeg Dora altijd al in de vorm van tabletjes.
Haar baasje heeft Dora naderhand nog een tijdje intensief moeten dwangvoeren, maar na 3 weken ging het weer super! Op onderstaand filmpje kunt u zien hoe de tanden eruit zagen voor de behandeling en hoe Dora inmiddels weer heerlijk van de sla kan genieten!