Teken bij mijn huisdier

Teken zijn vervelende parasieten die ook nog eens verschillende ziekten kunnen overdragen. U zult ze deze tijd van het jaar weer steeds meer gaan zien. Hoewel het verwijderen van een teek geen spoedgeval is, kunt u deze bij uw huisdier beter direct verwijderen. Dit voorkomt de potentiële overdracht van gevaarlijke aandoeningen, zoals de ziekte van lyme.

 

Fabels en Feiten over teken:

Ik behandel mijn huisdier met tekenmiddel, dus ik hoef hem niet meer op teken te controleren.
Fabel! Geen enkel middel werkt 100% werend. Veel middelen weren teken wel af, maar u kunt alsnog een levende teek op uw huisdier vinden. Als u een teek vindt op uw huisdier, is het slim om het alsnog zo snel mogelijk te verwijderen.

Katten kunnen ook de ziekte van lyme krijgen.
Fabel! In tegenstelling tot honden zijn er bij katten geen ziekteverschijnselen bekend door de ziekte van Lyme.

Ik moet een teek met een draaiende beweging verwijderen.
Fabel! Tijdens het verwijderen is het belangrijk dat de teek niet beschadigt, omdat hij anders meer ziekteverwekkers uit kan scheiden. Het is daarom beter om de teek er voorzichtig omhoog uit te halen. Een teek schroeft zich niet vast. Het is dus niet nodig om te draaien.

Als ik binnen 24 uur de teek verwijder, is de kans op ziektes minimaal.
Feit! Wanneer een teek zich vasthecht aan het huisdier, duurt het zo’n 24 uur voordat hij ziektes overbrengt. Er zijn gevallen bekend waarbij de teek na 16 uur al een ziekte heeft overgedragen. Als u de teek op tijd verwijdert, is de kans op ziekte erg klein.

Teken laten zich uit bomen op mensen en (huis)dieren vallen.
Fabel! Teken komen vooral voor in lage begroeiing, zoals (hoog) gras en struiken. Teken komen op u of uw huisdier terecht door zich te laten vallen of simpelweg over te stappen. Ze kunnen namelijk niet springen.

Ik moet de teek zo dicht mogelijk bij de huid van mijn dier pakken met een tekentang.
Feit! Wanneer u de teek bij het lijfje pakt, dan kan hij gaan braken waardoor er ziekteverwekkers vrijkomen. Probeer hem daarom zo dicht mogelijk bij de huid van uw huisdier vast te pakken en hem zo te verwijderen.

Ik hoef alleen mijn huisdier te controleren op teken als we in het bos zijn geweest.
Fabel! Teken komen overal voor waar ook gastheren zoals muizen, egels, vogels of wild voorkomen. Ze komen dus ook veel voor in tuinen en parken.

Nadat ik de teek heb verwijderd, is het goed om de plek te ontsmetten.
Feit! Teken dragen veel bacteriën bij zich. Het is daarom goed om de plek te ontsmetten nadat u de teek heeft verwijderd. Zo kunt u voorkomen dat de plek gaat ontsteken.

Voorkomen is beter dan genezen!

Gebruik voor uw hond preventief een tekenband, pipet in de nek of kauwtablet.
Voor uw kat is er een pipet beschikbaar die 3 maanden werkzaam is tegen vlooien en teken.

Vraag onze assistentes gerust voor meer informatie!