Weet jij hoe bijzonder de neus van je hond is?

De neus van je hond is echt heel bijzonder!

  • De neus van je hond heeft ongeveer 220 miljoen geurcellen. Ter vergelijking: die van jou heeft er maar 10 miljoen! Bloedhonden hebben de meeste geurcellen, meer dan 300 miljoen!
  • De lengte van de snuit speelt een rol. De lengte van de snuit bepaalt voor een deel hoeveel geur receptoren een hond kan hebben. Hoe langer de snuit, hoe meer plaats er beschikbaar is.
  • Honden kunnen stereo ruiken en met ieder neusgat apart geur opnemen.
  • Een hond ademt uit langs de zijkant van zijn neus tijdens speuren. De hond kan geuren opbouwen in de buurt van zijn neus door in te ademen via de voorkant van zijn neus en uit te ademen via de zijkant. Zo ontstaat er een werveling in de buurt van zijn neus waar geuren gevangen blijven. Dat doet hij dus heel anders dan de mens.
  • De neus kan zich beter focussen op specifieke geuren door training. Er wordt aangenomen dat geur receptoren elke 2 maanden “ververst” worden. Afhankelijk van de focus van de hond zullen receptoren voor bepaalde geuren sterker terug groeien. Voor bijvoorbeeld reddingshonden, zullen de receptoren voor mensengeur dus een grote voorkeur krijgen. 
  • Een ander reukorgaan, het orgaan van Jacobson, bevindt zich vlak achter de snijtanden in het gehemelte. Geuren waarvan de hond zeer opgewonden raakt, worden met een licht tandenge-klapper opgenomen en vervolgens met zeer wijde neusgaten luid snuivend ingezogen.
  • Wanneer je de hersenen van honden en mensen vergelijkt, dan valt op dat honden een relatief groter gebied hebben dat geuren analyseert en opslaat. Ze beschikken over een enorme bibliotheek aan geuren. Wanneer zij langs een boom lopen, herkennen ze niet alleen de boomsoort, maar ook alle vogels en insecten die erin verblijven. Ze ruiken ook alle voorbijgangers die hun geuren hebben achtergelaten. Niet alleen wie er langs kwam en wat diegene heeft gegeten, maar ze ruiken zelfs de gemoedstoestand en of diegene gezond is. Honden pikken namelijk hormonen op, van andere honden en dieren, maar ook van mensen. Daarom weet een hond gelijk of iemand vriendelijk of agressief is, of dat iemand ziek is of in blijde verwachting.
  • Voor jouw hond is een boom niet zomaar een boom, maar een hele wereld van informatie, die elke dag weer iets anders vertelt. Door te ruiken weet hij precies hoe het met de honden en mensen in de buurt gaat. Gun hem daarom de tijd om aan de bomen en paaltjes te ruiken. Voor honden is het belangrijk om deze informatie op te nemen en zo trainen ze bovendien hun reukorgaan. Wat voor jou een dagelijkse routine is, is voor jouw hond elke keer een nieuwe ervaring. Bedenk dat maar als jouw hond weer eens uitgebreid staat te snuffelen!

Waarom heeft een hond een natte neus?
Op het moment dat een hond een specifieke geur opgemerkt heeft en deze probeert te volgen, maakt de neus automatisch een dun laagje slijm aan. Dit dunne laagje slijm zorgt ervoor dat de hond nóg beter kan ruiken; de geur wordt namelijk door het dunne laagje slijm geabsorbeerd. Het feit dat een hond vaak een natte heus heeft, komt deels door de aanmaak van dit laagje slijm. Anderzijds kan dit ook komen doordat een hond zijn neus veel af likt; dit gaat veelal gepaard met het hierboven benoemde slijm. Als een hond zijn neus aflikt, krijgt hij dit slijm op zijn tong. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit uiteindelijk bijdraagt aan het nóg betere reukvermogen.Hij heeft echter in zijn neus wel meerdere zweetklieren, waarmee hij zijn lichaamstemperatuur deels kan reguleren. Een natte neus kan dus ook wijzen op het zweten van een hond. Tot slot wordt een neus tijdens een wandeltocht ook vaak nat.

Is het erg dat mijn hond een droge neus heeft?
Een droge neus bij een hond wijst niet direct op gezondheidsproblemen (bepaalde zeldzame aandoeningen uitgezonderd). Sommige kortneuzige rassen hebben vaker een droge neus omdat ze minder goed met hun tong hun neus kunnen aflikken. Bij deze rassen wordt de neus soms korstig door uitdroging en is het raadzaam de neus wat in te smeren zodat deze vochtiger blijft. Er wordt vaker gedacht dat een droge neus duidt op koorts. Als je hond koorts heeft, merk je echter meer dan alleen een droge neus en heb je wel in de gaten dat je hond echt niet lekker is.