Drainage van vocht in de borstkas

Drainage van vocht vanuit de borstholte middels het PleuralPort Systeem

Er zijn verschillende redenen waarom dieren vocht in hun borstholte kunnen krijgen. De meestvoorkomende oorzaken zijn:

  • Ontsteking welke ontstekingsvocht ofwel pus produceert welke zich in de borstholte bevind
  • Een kapot lymfevat waardoor er continu lymfe in de borstholte stroomt
  • Tumoren in de borstholte die vocht produceren
  • Overvullingen van het hartzakje welke zijn behandeld met een operatieve methode waarbij een scheurtje is gemaakt in het hartzakje. Hierdoor komt er continu vocht in de borstholte van het dier.
  • Tevens kan er sprake zijn van een steeds terugkerende hoeveelheden lucht in de borstholte. Dan is er sprake van een klaplong (pneumothorax).

Vocht of lucht in de borstholte verhinderen dat de longen zich goed kunnen ontplooien. Hierdoor is de zuurstofuitwisseling in de longen sterk verminderd en is het dier benauwd.

In sommige gevallen kunnen we het probleem heel goed behandelen door het eenmalig afzuigen van vocht of lucht met een injectienaald of middels het plaatsen van een tijdelijke thoraxdrain. Deze drain wordt in de borstholte geplaatst en steekt door de huid naar buiten. De drain is verbonden met een afzuigsysteem. Wanneer een dier een thoraxdrain heeft, is het dier een stuk minder mobiel. Men moet uitermate voorzichtig zijn dat het dier de drain niet uit de borstholte trekt. Daarom moeten dieren vaak een t-shirt of een kraag dragen.

Voor een heel aantal van bovenstaande problemen is een tijdelijke thoraxdrain voldoende en is het probleem na behandeling opgelost en kan de drain verwijderd worden.

In sommige gevallen kan het echter wenselijk zijn om een systeem te plaatsen waarmee gedurende langere tijd, vocht of lucht vanuit de borstholte kan worden afgezogen. Tevens is het voor deze langere termijn voor het dier wel zo fijn dat hij/zij niet meer in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. In dat geval kan worden gekozen voor een systeem dat gedurende langere tijd of zelfs permanent kan worden blijven zitten. Dit wordt een “Pleural Port Systeem” genoemd.

Het Pleural Port Systeem bestaat uit een siliconen slangetje met afzuiggaatjes en een poort systeem. Het siliconen slangetje wordt op de gewenste plaats in de borstkas ingebracht.

 

Het poortsysteem wordt vlak onder de huid aangebracht. Met een naaldje kan via de huid gemakkelijk toegang worden verkregen tot de poort. Via de poort kan men vele malen vocht/lucht afzuigen uit de borstkast. Het dier is niet meer verbonden met slangetjes en kan gewoon zijn gang gaan.

 

Met een steriele naald wordt via de steriel gemaakte huid in de poort geprikt. Vervolgens kan met een slangetje en een spuit het vocht worden afgezogen.