Endoscopie (bronchoscopie)

Wat is endoscopie?

Endoscopie betekent: in het lichaam kijken. Via een dunne kijkbuis met een camera kunnen we kijken in de slokdarm, maag, darm, luchtpijp en neus van het paard.

Kijkbuisje

Endoscopen zijn kijkbuisjes. Starre scopen zijn niet te buigen; flexibele scopen zijn soepele buisjes. Welke scoop geschikt is, hangt af van het onderzoek.

Soort onderzoek

Met starre en flexibele endoscopen kunnen we bij het paard met name de luchtwegen (cornage-onderzoek, bronchoscopie) en maagonderzoek doen. De beelden worden eventueel vastgelegd op video.

Bronchoscopie

Bij een bronchoscopie kijken we met een flexibele camera (endoscoop) in de luchtwegen van het paard.

Luchtwegproblemen zijn een veel voorkomend probleem bij het paard. Paarden met luchtwegproblemen kunnen verschillende symptomen tonen variërend van hoesten, tot benauwdheid, neusuitvloeiing, slikproblemen of ademen met een bijgeluid. Luchtweginfecties kunnen worden veroorzaakt door een groot aantal factoren variërend van bacteriën tot virussen tot schimmels of allergische reacties, asthmatische problemen etc.

Een bronchoscopie kan worden uitgevoerd om een indruk te krijgen van de luchtwegen: zijn deze ontstoken ja of nee, is er sprake van pus of slijm in de luchtwegen? En hoe functioneren de stembanden. Dit laatste is bijvoorbeeld van belang bij het diagnostiseren van cornage. Het is een zeer functioneel diagnostisch middel omdat een goede indruk kan worden gekregen van de binnenkant van de luchtwegen van het paard. Daarnaast kan tijdens de bronchoscopie een luchtwegspoeling worden gedaan of een swab en/of biopten van de luchtwegen worden genomen. Het luchtwegspoelsel kan op kweek worden gezet zodat bacteriën, schimmels en of virussen kunnen worden aangetoond. Biopten worden opgestuurd naar de patholoog welke bepaald of er sprake is van een luchtweginfectie, allergie, asthmatische klachten of een tumor.

Hoe verloopt een bronchoscopie?

Via de neus van het paard wordt een dunne flexibele camera de neus binnen gebracht. Het kan nodig zijn om een paard voor dit onderzoek licht te sederen. De camera wordt langzaam opgeschoven in de neus. Eerst wordt een indruk van de neusholte verkregen. Vervolgens komen we in de keelholte waar we de stembanden kunnen beoordelen. Wanneer de camera verder wordt opgeschoven komen we in de luchtpijp en bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) terecht. Eventueel kan op dat moment steriele zoutoplossing worden ingebracht via de scoop en daarna weer worden teruggezogen. Zo wordt een longspoelsel verkregen. Ook kunnen er biopten worden genomen indien nodig. Vervolgens wordt de camera weer langzaam uit de luchtwegen verwijderd.