Hernia operatie

Een hernia kan bij een hond voorkomen in de nek, het midden gedeelte van de rug of de lage onderrug. Indien uw dier niet verbetert op pijnstilling of verlammingsverschijnselen heeft, geen pijngevoel meer heeft in de poten of verlies van normale blaasfunctie, is het advies om een hernia operatie uit te voeren. Voorafgaand aan de operatie wordt een CT scan gemaakt om precies vast te kunnen stellen waar de hernia, of evt meerdere hernia's, zich bevinden.
Hernia operaties worden bij onze kliniek uitgevoerd door de dierenartsen  Wilbert Winkelmolen en  Michel Willems.
 

Operatie nekhernia

De operatie wordt meestal via de keelzijde uitgevoerd. De luchtpijp, slokdarm en grote bloedvaten van de hond moeten opzij geschoven worden om de wervels te kunnen benaderen. Na het maken van een opening in de wervellichamen van de betrokken nekwervels kan de chirurg het hernia-materiaal heel voorzichtig bij het ruggenmerg verwijderen.
 

Operatie hernia middenrug

De chirurgische behandeling van een hernia in de middenrug bestaat uit het maken van een luikje in het wervelkanaal van de hond, gebruikelijk gebeurt dit aan de zijkant van een wervel. Het doel van de operatie is om druk op het ruggenmerg weg te nemen en ruimte te creëren voor de zenuwen en/of het ruggenmerg. Daarnaast kan via dit gat ook uitpuilend tussenwervelschijf materiaal verwijderd worden.
 

Operatie lage onderrug

Hernia’s in dit gebied zijn anders dan de hernia’s in het midden van de rug en de nek. Vanaf de zesde lendenwervel is geen ruggenmerg aanwezig, maar alleen zenuwen: de cauda equina.
Het gat in het wervelkanaal wordt in dit geval aan de bovenkant gemaakt van een wervel.
Naast de hernia zijn er meer veranderingen die een rol spelen in het ziekteproces: het heiligbeen kan wegkantelen, de wervels verschuiven ten opzichte van elkaar en de banden en ligamenten van de overgang kunnen verdikken en ook druk op de zenuwen geven. We spreken dan van Degenerative Lumbo Sacraal Stenose, ook wel Cauda Equina Syndroom genoemd. Omdat het ziektebeeld in de lage rug door meer dan alleen de uitpuilende tussenwervelschijf wordt veroorzaakt worden er vaak aanvullende behandelingen ingezet tijdens de operatie, zoals het wervelkanaal ruimer maken of de wervelkolom stabiliseren met schroeven.
De lage rug hernia komt vooral bij grote honden voor.
 

Herstel na operatie

Na de operatie blijft uw hond een nachtje bij ons in de opname. Vaak kunnen ze de volgende dag alweer naar huis. 
De herstelkans is afhankelijk van het type hernia en de locatie, en vooral van de duur en de ernst van de klachten, uiteraard worden de vooruitzichten op herstel op voorhand met u besproken.