CUPS: chronische mondholte ontsteking

CUPS staat voor Chronische Ulceratieve Paradentale Stomatitis. Dit is een aandoening die voorkomt bij de hond. Het is een pijnlijke en vaak frustrerende vorm van ontstekingen van de slijmvliezen van de mondholte.

De ontstekingen ontstaan door een overmatige (overgevoeligheidsreactie) reactie tegen bacteriën en plaque in de mondholte. Normaalgesproken hebben honden niet zo heel veel last van plaque in hun mond. De honden met deze aandoening hebben een soort auto immuun, ofwel allergische reactie, op de tandplaque/bacteriën en krijgen op de plekken van het mondslijmvlies, die contact hebben met plaatsen op de tanden waar zich plaque bevindt, enorme zweren en ontstekingen. Soms worden de ontstekingen ook gezien op contactplekken op de lippen of de tong. Vaak vertonen de tanden zelf geen problemen, tenzij er tevens sprake is van paradontitis. Door weefselonderzoek van een stukje mondslijmvlies kan de diagnose worden bevestigd.

Elk ras kan deze aandoening in principe krijgen maar het lijkt vaker voor te komen bij Maltezers, Greyhounds, Cavalier King Charles Spaniels en de Schotse Terrier. Met name de slijmvliezen rondom de hoektanden en snijtanden en rondom de grote scheurkies lijken de meeste problemen te geven.

Symptomen

Wat vaak opvalt is de extreme mondgeur. Daarnaast zijn deze honden vaak erg pijnlijk bij het openen of inspecteren van de mond. Vaak eten ze slecht, met name hard voer. Bij het optillen van de lip ziet men vuurrode plekken of zweren aan de binnenkant van de lippen, vaak op boven beschreven lokaties.

Onderzoek

Er dient een grondig onderzoek van de mondholte plaats te vinden. Zonodig dienen biopten te worden genomen. Deze aandoening kan namelijk soms ook lijken op andere (auto immuun) aandoeningen.
Daarnaast dienen ook andere oorzaken van zweren in de mondholte te worden onderzocht. Hiervoor kan bijvoorbeeld bloedonderzoek noodzakelijk zijn.

Behandeling

De behandeling van deze aandoening bestaat uit het zeer grondig reinigen van de mondholte. Na de reiniging dienen röntgenfoto’s gemaakt te worden om de staat van de tanden te bepalen. Tanden of kiezen met een te ernstige vorm van paradontitis dienen te worden verwijderd, omdat het ophopen van plaque in de pockets van deze tanden zorgt voor het in stand houden van deze aandoening.

Daarnaast is bij deze patiënten de gebitsverzorging thuis (2x daags) door de eigenaar uitermate belangrijk. Ongeveer een week na een uitgebreide gebitssanering zien we namelijk vaak alweer tandplaque ontstaan en als daar niets aan gebeurd keert het probleem gewoon weer terug.

Wanneer poetsen niet gaat dan kan gebruik gemaakt worden van een bepaalde seal die de aanhechting van plaque tegen gaat. Daarnaast zal dan eens per 2-6 maanden het gebit gereinigd moeten worden. Echter, dagelijkse thuisverzorging van het gebit geeft over het algemeen de beste resultaten.

In sommige gevallen is het nodig de auto immuun ontstekingsreactie te onderdrukken met medicatie zoals prednison of cyclosporines.