Omgevingsallergie/atopie

Wat is allergie?

Allergie is een veelvoorkomende oorzaak van jeuk en huidklachten bij honden. Het varieert van af en toe jeuk tot onophoudelijk krabben, bijten en likken, soms tot bloedens toe. Een allergie is eigenlijk een overdreven sterke reactie van het afweersysteem op stoffen van buiten. Het lichaam produceert stoffen die een ontsteking in de huid en jeuk veroorzaken.

Waarvoor kunnen honden allergisch zijn?

 • Vlooien (na de beet van vlooien).
 • Voeding (overgevoeligheid voor bepaalde bestanddelen in het voer).
 • Contactallergie (overgevoeligheid van de huid voor bijvoorbeeld plastic, verf en schoonmaakmiddelen).
 • Atopie (een allergie voor stoffen die vrij voorkomen in de omgeving, vergelijkbaar met hooikoorts of huisstofmijt allergie bij de mens).

Omdat de verschijnselen van allergieën sterk op elkaar kunnen lijken, is het belangrijk dat goed onderzocht wordt wat de exacte oorzaak is.

Atopie

Atopie is de belangrijkste vorm van allergie die bij honden voorkomt. Het is een erfelijke allergie voor stuifmeel van bloeiende gewassen (zoals grassen, onkruiden, bomen), voor huidschilfers van dieren en voor diverse huisstof- en voedermijten. Een aantal rassen heeft hierbij een duidelijk hoger risico zoals: boxer, bull terriër, Cairn Terriër, Chow, Chow, Cocker spaniel, Franse Bulldog, Fox Terriër, Duitse Herder, Golden retriever, Ierse setter, Labrador Retriever, Poedel, Rhodesian Ridgeback, Sharpei, Vizsla, Jack Russel en de West Highland White Teriër. De leeftijd waarop de dieren de allergie ontwikkeling is in 85% van de gevallen tussen de 9 maanden en de 4 jaar leeftijd. 

Verschijnselen van atopie

Het opvallendste verschijnsel van atopie is de jeuk, die zich uit door het vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs de vloer of langs andere objecten. Dit kan leiden tot huidontstekingen.

Criteria

De belangrijkste criteria om de diagnose te stellen zijn:
 • ontstekingen van de huid van poten, kop, oksels en liezen;
 • jeuk. 

De huidontstekingen kunnen worden verergerd door een bacteriële infectie of een gist infectie.

Diagnose stellen

Op basis van voorgeschiedenis en uitgebreid onderzoek worden andere aandoeningen die lijken op atopie uitgesloten, zoals huidinfecties en een voedingsallergie. De volgende stap in het onderzoek is het uitvoeren van een allergietest in het bloed

Behandeling van atopie

Voor atopie zijn verschillende behandelingen mogelijk. Elke vorm van behandeling zal in principe levenslang moeten worden voortgezet.
 • De beste en meest voor de hand liggende behandeling bestaat uit het vermijden van contact met de betreffende stof of stoffen (allergie tegen meerdere stoffen komt bij honden regelmatig voor). Helaas is dat praktisch gezien vaak niet mogelijk.
 • Ontstekingsremmers zoals corticosteroïden (prednison) en cyclosporine zijn uitstekend in staat de allergie te onderdrukken. Helaas hebben ontstekingsremmers nogal wat nadelen, zeker als ze - zoals bij atopie - in principe levenslang moeten worden toegediend. Daarom is het verstandig deze medicijnen slechts gedurende een korte tijd te geven. Medicijnen als antihistaminica zijn bij honden weinig effectief. Tegenwoordig beschikken we over nieuwere middelen tegen allergie die erg effectief zijn, binnen 4 uur de jeuk al wegnemen en minder bijwerkingen hebben dan prednison. Dit zijn apoquel® (in tabletvorm en moet dagelijks gegeven worden) en cytopoint® (een injectie die maarliefst een maand werkzaam is tegen de jeuk).
 • Een heel andere behandeling is de zogenaamde allergeen-specifieke immunotherapie. Hierbij wordt de hond minder gevoelig of ongevoelig gemaakt voor de stoffen waar hij last van heeft. Uw hond krijgt speciale injectievloeistoffen op maat, die zijn bereid op grond van stoffen die de allergische klachten bij uw hond veroorzaken. 
  De injectievloeistoffen worden vervolgens met steeds langere tussenpozen en in steeds hogere dosering toegediend. Zo maken we het afweerapparaat minder gevoelig voor de stoffen die allergische reacties oproepen. Ongeveer 70% van de honden reageert goed op deze behandeling.

Atopie bij hond

 
 
De jeuk openbaart zich vaak door likken of bijten aan de ondervoeten.
 


Resultaat

Het duurt enige tijd voordat het resultaat van de behandeling merkbaar wordt. De therapie moet 9 maanden worden volgehouden om het effect te kunnen beoordelen. U moet zich ook realiseren dat deze behandeling levenslang moet worden voortgezet (al neemt het aantal injecties wel af in de loop van de tijd).