Oververhitting

Dat je een hond met warm weer niet in een auto moet achterlaten, óók niet met de raampjes open en zélfs geen 5 minuten, dat weet iedere zichzelf respecterende hondenbezitter. Maar ook buiten de auto ligt het gevaar van oververhitting op de loer.

Oververhitting, ook wel hyperthermie genoemd, kan zeer plotseling optreden en een groot gevaar zijn voor de hond; honden kunnen er aan overlijden. Herken de signalen op tijd en handel adequaat; een gewaarschuwd baas telt immers voor twee!

Een hond kan niet zweten

hijgenWij mensen gutsen al snel van het zweet, als we ons druk maken in de hitte. Zweten heeft dan ook een functie: het houdt de lichaamstemperatuur op peil. De mens heeft talloze zweetklieren, verspreid over de gehele huid. Honden niet. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, of via de voetzolen. Bedenk daarbij dat de ondergrond waar de hond op loopt bij warm weer ook behoorlijk heet kan worden en het is niet raar dat honden het al snel véél warmer hebben dan wij mensen, zelfs bij matige inspanning. Ook luisteren lang niet alle honden naar hun lichaam, vaak is ballen in de zon, het uitgraven van molshopen of spelen met andere viervoeters véél leuker dan duf in de schaduw liggen.

Symptomen

Een hond die oververhit dreigt te raken zal proberen de extra warmte kwijt te raken door extra hard te gaan hijgen met de bek wijd open. Vaak zonder  effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot extra afkoeling leidt.

bewusteloos

Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar en ogen apathisch. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek en de tong donkerrood tot zelfs paars. Vaak treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen. Ook kan een dier door het extreme hijgen bewusteloos raken.

Snel ingrijpen!

Wanneer de lichaamstemperatuur tot boven de 41 graden stijgt maakt het niet uit wat u doet, als u uw hond maar zo snel mogelijk in koud water krijgt.

Wanneer een hond erg hijgt, maar nog geen serieuze verschijnselen van hyperthermie vertoont, is het vaak afdoende om snel een schaduwrijke plek op te zoeken, de hond te koelen met, bijvoorbeeld, een natte handdoek en hem te laten drinken. Deze honden zijn in de regel nog gewoon aanspreekbaar maar laten duidelijk ongemak zien.

Plens niet direct een emmer ijskoud water over de hond heen, maar laat hem langzaam wennen aan de verkoeling. Wanneer een hond al ver heen lijkt is een natte lap niet voldoende, zoek in dat geval zo snel mogelijk water op in de omgeving, al is het een sloot. Desnoods belt u ergens aan om de tuinslang te gebruiken, koelen is dan absoluut noodzakelijk!

Giet eerst wat water met uw handen over de hond om hem aan de koude temperatuur te laten wennen, gooi hem niet zomaar een koude vaart in. Indien u een bad heeft, zet de hond dan in een lauw bad, en niet in een ijskoud bad.

Aangeraden wordt om een hond niet verder te laten afkoelen dan tot de temperatuur gezakt is tot beneden de 40 graden, maar ook dit zult u onderweg niet altijd kunnen meten. Hou de hond daarom goed in de gaten; als deze weer bij zijn positieven komt en minder hevig hijgt kunt u rustig stoppen met koelen.

Het is verstandig om in alle gevallen ons te raadplegen. Wij zullen uw hond onderzoeken en indien noodzakelijk vocht toedienen via een infuus. Houd uw hond nog een aantal dagen goed in de gaten, ook al lijkt er niets meer aan de hand; oververhitting kan zijn weerslag hebben op de organen en dit hoeft zich niet altijd direct te openbaren.

Oververhitting voorkomen

Uiteraard kunt u dit grotendeels voorkomen met uw gezonde verstand en door uw dier goed in de auqa coolkeepergaten te houden. Een absolute aanrader is de aqua coolkeeper! Een halsband met zeer verkoelende eigenschappen. De band bevat kristallen die water aanzuigen als u deze 10 minuten in het water onderdompelt. Vervolgens wordt de band weer droog maar blijft koel gedurende zo'n 2-5 dagen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Aangezien de grote bloedvaten in de hals direkt onder de huid lopen, heeft de band het juiste verkoelende effect op de juiste plek. Deze Aqua coolkeeper producten zijn bij ons verkrijgbaar. Neem gerust contact op voor meer informatie.