Leishmaniose

Wat is Leishmaniose?

Leishmaniose bij de hond wordt veroorzaakt door een parasiet, de Leishmania infantum. Deze parasiet kan van hond op hond worden overgebracht door de zandvlieg, die vaak niet herkend wordt en wordt aangezien voor een mug. Deze zandvlieg komt voor in gebieden rond de Middellandse Zee.

De parasiet is erg moeilijk te bestrijden, waardoor behandeling vaak levenslang is. In Europa alleen al zijn ongeveer 2,5 miljoen honden besmet met deze parasiet.

Wat zijn de verschijnselen?

De ziekte leishmaniose leidt bij de hond niet altijd tot symptomen. Als de hond wel ziek wordt, kunnen de symptomen erg uiteenlopen. Zo kan er bijvoorbeeld koorts ontstaan, kaalheid en afwijkende huid rond ogen, neus en oren. Ook inwendige organen kunnen met de parasiet besmet worden wat kan leiden tot bloedarmoede, gewrichtsproblemen en zelfs nierfalen.

Hoe kan ik besmetting voorkomen?

Om contact van uw hond met zandvliegen tijdens een vakantie zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk voor de hond geregistreerde antiparasitica te (blijven) gebruiken. Verder is gebleken dat de zandvlieg vooral actief is tussen 20.00 uur ’s avonds en 5.00 uur ’s ochtends. Honden binnenhouden gedurende deze periode zal ook het contact met zandvliegen verminderen. Ondanks veelvuldig gebruik van antiparasitica tegen zandvliegen zijn deze nog steeds niet uitgeroeid in Europa.

Neem gerust contact op voor meer informatie.