Leishmaniose

Wat is Leishmaniose?

Leishmaniose bij de hond wordt veroorzaakt door een parasiet, de Leishmania infantum. Deze parasiet kan van hond op hond worden overgebracht door de zandvlieg, die vaak niet herkend wordt en wordt aangezien voor een mug. Deze zandvlieg komt voor in gebieden rond de Middellandse Zee.

De parasiet is erg moeilijk te bestrijden, waardoor behandeling vaak levenslang is. In Europa alleen al zijn ongeveer 2,5 miljoen honden besmet met deze parasiet.

Wat zijn de verschijnselen?

De ziekte leishmaniose leidt bij de hond niet altijd tot symptomen. Als de hond wel ziek wordt, kunnen de symptomen erg uiteenlopen. Zo kan er bijvoorbeeld koorts ontstaan, kaalheid en afwijkende huid rond ogen, neus en oren. Ook inwendige organen kunnen met de parasiet besmet worden wat kan leiden tot bloedarmoede, gewrichtsproblemen en zelfs nierfalen.

Hoe kan ik besmetting voorkomen?

Om contact van uw hond met zandvliegen tijdens een vakantie zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk voor de hond geregistreerde antiparasitica te (blijven) gebruiken. Verder is gebleken dat de zandvlieg vooral actief is tussen 20.00 uur ’s avonds en 5.00 uur ’s ochtends. Honden binnenhouden gedurende deze periode zal ook het contact met zandvliegen verminderen. Ondanks veelvuldig gebruik van antiparasitica tegen zandvliegen zijn deze nog steeds niet uitgeroeid in Europa.

Vaccinatie tegen leishmaniose

Naast de toediening van een antiparasiticum tegen de zandvlieg, kunt u nu uw hond laten vaccineren tegen leishmaniose. Als uw hond voor het eerst tegen leishmaniose gevaccineerd wordt, krijgt deze drie injecties met een interval van drie weken. Bescherming kan dan verwacht worden vanaf vier weken na de laatste injectie. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende om de gewenste immuunrespons te handhaven.

Veel honden in Zuid-Europa lopen een permanent risico op het oplopen van Leishmaniose; een ziekte die nu oprukt naar het noorden. Door uw hond te laten vaccineren, reduceert u het risico dat uw hond de ziekte oploopt, omdat het immuunsysteem erop voorbereid wordt de parasiet te doden. Als u de combinatie gebruikt van een antiparasiticum tegen de zandvlieg en de vaccinatie, biedt u uw hond de best mogelijke bescherming!

Kunnen alle honden gevaccineerd worden?

Vaccinatie kan plaatsvinden bij gezonde honden vanaf een leeftijd van zes maanden. Als uw hond ooit al in een gebied is geweest waar de ziekte voorkomt, is het verstandig om de hond eerst te laten testen op eventuele aanwezigheid van de parasiet.

Neem gerust contact op voor meer informatie.