Ziekte van Cushing

Wat is de ziekte van Cushing?

Hond met ziekte van cushing

De ziekte van Cushing is een hormonale aandoening. De hond heeft een te hoog gehalte van het hormoon cortisol in het bloed. Deze ziekte komt regelmatig voor bij honden en een heel enkele keer bij katten.

Cortisol

Het lichaam maakt cortisol aan in stress-situaties. Het hormoon bereidt het lichaam voor op een actieve situatie (vluchten of vechten). Bij honden met de ziekte van Cushing is het gehalte aan het hormoon cortisol in het bloed extreem hoog. Als dit onbehandeld blijft, wordt de hond steeds zwakker en zal ten slotte aan de aandoening overlijden.

Hoe wordt cortisol geproduceerd?

Twee kleine klieren die bij de nieren liggen maken cortisol aan. Deze klieren heten de bijnieren. De productie en afgifte van cortisol door de bijnieren wordt gecontroleerd door het hormoon ACTH. Dit hormoon wordt weer geproduceerd in de hypofyse, een kleine klier aan de onderzijde van de hersenen.

Vormen van de ziekte van Cushing

Er zijn drie vormen van de ziekte van Cushing:

 1. Hypofyse-afhankelijke Cushing
  Dit is de meest voorkomende vorm, veroorzaakt door een langzaam groeiende tumor in de hypofyse. Deze tumor produceert grote hoeveelheden van het hormoon ACTH, dat weer zorgt voor een te hoge productie van cortisol door de bijnieren.
   
 2. Bijnier-afhankelijke Cushing
  Bij deze vorm van de ziekte produceert een tumor in één of soms beide bijnieren grote hoeveelheden cortisol.
   
 3. Geïnduceerde Cushing
  Deze vorm ontstaat door een langdurige behandeling met corticosteroïden, vooral van huidaandoeningen. Behandeling van de ene kwaal veroorzaakt in dit geval een andere kwaal.

Hoe weet ik of mijn hond de ziekte van Cushing heeft?

De ziekte van Cushing komt voornamelijk voor bij oudere honden. Bij kleinere rassen wordt het vaker gezien dan bij grotere.

De meest voorkomende verschijnselen zijn:

 • Overmatig drinken
 • Veel plassen, mogelijk incontinentie
 • Gulzig eten, vraatzucht
 • Dikke (hang)buik
 • Dunnere huid
 • Verlies van haar of telkens terugkerende huidproblemen
 • Verlies van spieren
 • Lustelooshied
 • Veel hijgen

Een hond met Cushing heeft een of meer van deze verschijnselen, vaak niet allemaal. Herkent u enkele van de symptomen of bent u bezorgd over de gezondheid van uw hond? Ga dan voor advies naar uw dierenarts. 

Diagnose

De eerste aanwijzingen dat een hond Cushing heeft komt meestal uit bloedonderzoek. Om de diagnose te stellen wordt meestal een test gedaan met de urine van de hond. De dierenarts zal u vragen om twee of drie dagen urine op te vangen. De urinemonsters worden in het laboratorium onderzocht op de zogenaamde cortisol-kreatinine ratio om de diagnose te bevestigen.

Behandeling van de ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing is goed te behandelen als u er op tijd bij bent. Een eventuele tumor kan soms worden verwijderd. Meestal wordt er echter gekozen voor een behandeling met medicijnen. Vetoryl® is het enige geregistreerde diergeneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond.

Vetoryl® voor de behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond
Het actieve bestanddeel in Vetoryl® heet Trilostane. Trilostane blokkeert de synthese van cortisol door het enzym te remmen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van cortisol. Vetoryl® is een medicijn dat dagelijks moet worden toegediend.

Hoe geef ik Vetoryl® aan mijn hond?
Vetoryl® is beschikbaar in capsule van 30 mg en in capsules van 60 mg. Uw dierenarts zal de juiste dosering voor uw hond bepalen door het bloed op gezette tijden te onderzoeken. Wij bevelen aan de capsule(s) Vetoryl® ‘s morgens met het voer aan uw hond te geven. Dit maakt het voor uw dierenarts mogelijk te onderzoeken of uw hond de juiste dosering krijgt. Hiervoor moet 2 à 3 uur na toediening van Vetoryl® bloed worden afgenomen.

Wat moet ik doen als ik een keer vergeet Vetoryl® aan mijn hond te geven? 
Vraag aan uw dierenarts wat te doen. Geef in GEEN geval de volgende dag een dubbele dosering!

Hoe lang moet ik mijn hond deze medicijnen geven?
Uw hond moet deze medicijnen iedere dag krijgen voor de rest van zijn leven. 

Hoe lang duurt het voordat ik verbetering zie in het ziektebeeld van mijn hond? 
De symptomen van de ziekte van Cushing, zoals lusteloosheid, overmatig drinken en eten en veel plassen, verbeteren meestal binnen twee weken na de start van de behandeling. Bij  huidveranderingen (zoals haarverlies) duurt het langer voordat er zichtbaar verbetering is, soms wel enkele maanden.

Moet ik met mijn hond naar de dierenarts voor controle?
Ja, het is belangrijk dat u naar uw dierenarts gaat omdat het vaststellen van de beste dosering Vetoryl® voor uw hond over een langere periode moet gebeuren. Uw dierenarts zal u vragen om 7 tot 14 dagen na het begin van de behandeling met Vetoryl® met uw hond terug te komen. En dan nogmaals na 4 tot 12 weken. Als de beste dosering is vastgesteld en uw hond zichtbaar verbeterd is, hoeft u nog maar om de 3 maanden voor controle naar uw dierenarts.

Heeft Vetoryl® bijwerkingen?
Vetoryl® wordt door de meeste honden goed verdragen. Als uw hond ziek wordt tijdens de behandeling met Vetoryl®, stopt u dan direct met de behandeling en neem zo snel  mogelijk contact op met uw dierenarts. 

Vetoryl® is een medicijn dat alleen op diergeneeskundig voorschrift mag worden gebruikt. De behandeling van uw hond met Vetoryl® vereist dat uw hond regelmatig door een dierenarts gecontroleerd wordt.

Hieronder een bijlage met extra informatie over de controles bij de ziekte van cushing.