Dementie

Dementie bij huisdieren

Dementie bij de mens is een groot probleem. Echter ook bij honden en katten zien we steeds meer dementieklachten voorkomen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat onze huisdieren met de goede zorg van tegenwoordig ook veel ouder worden. Hersenveroudering of dementie wordt ook wel congnitief disfunctioneren genoemd.

Bij de mens zijn er verschillende oorzaken van dementia zoals Alzheimer. Bij de hond en kat vindt een vergelijkend proces plaats.

Klachten zijn bij de mens in eerste instantie heel vaag. Bij dieren is het soms nog moeilijker om veranderingen vast te stellen. In eerste instantie treden afwijkingen van het geheugen op. Uiteindelijk zal er ook verlies van zindelijkheid en herkenning en het slap/waakpatroon optreden. Oud worden is op zich een normaal en gezond proces. Dementie kan bij honden al optreden vanaf een leeftijd van 4,5 jaar maar wordt meestal gezien vanaf een leeftijd van 7 jaar of ouder. Bij katten kan het optreden vanaf een leeftijd van ongeveer 10-12 jaar.

Verschijnselen

De meest belangrijke verschijnselen welke optreden bij hond en kat zijn:

  • Veranderingen in het normale sociale contact met eigenaar en/of andere huisdieren, zoals minder/niet meer begroeten, minder spel en minder of juist meer aandacht vragen
  • Niet meer aangeven dat de hond uitgelaten wil worden
  • Minder reageren op stimuli zoals reopen door eigenaren.
  • Langzaam leren
  • Veranderingen in dag/nachtactiviteit. Vaak uitend in meer nachtactiviteit (rondlopen, blaffen, miauwen). Overdag slapen de dieren juist meer.
  • Verlies van zindelijkheid door het verlies van controle over lichaamsfuncties.
  • Verminderde of veranderde drink of eetlust.
  • Desorientatie op bekend terrein, het niet meer kunnen vinden van belangrijke plekken zoals de voerbak, kattebak of echt opgesloten raken in een hoek of achter de bank.
  • Staren in de ruimte.
  • Ogenschijnljik doelloos rondlopen in huis of steeds van binnen naar buiten lopen.
  • Plotseling niet meer alleen kunnen zijn.
  • Angstig gedrag met soms paniekaanvallen in voor het dier bekende situaties en soms zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Behandelingsmogelijkheden

Bij het starten van een eventuele behandeling is het wel belangrijk onder ogen te zien dat, zover nu bekend, therapeutisch ingrijpen bij deze ziekte vertragend werkt maar helaas niet genezend.

Behandelmethoden zijn echter beperkt en vaak nog onvoldoende onderzocht. Over de volgende middelen zijn wel degelijk onderzoeken bekend:

  • Selgian (Selegiline)

Een zogenaamde MAO remmer die de productie van dopamine en (nor)adrenaline en de productie van vrije radicalen afremt. Uit onderzoek blijkt dat dat het bij oudere honden leidt tot een verbetering van de geheugenfunctie.

  • Hills B/D diet

Uit onderzoek blijkt dat het verrijkte voer van hills effecten had op allerhande leeftijd geassocieerde gedragsafwijkingen. Het bevat onder andere anti-oxidanten, vitaminen en omega 3 vetzuren. Uit onderzoek blijkt dat oudere honden welke B/D gevoerd kregen het na twee maanden significant beter doen dan honden met ander voer. Honden zijn levendiger, er is sprake van betere interactie en herkenning.

  • Aktivait

Is een voedingssupplement voor honden. Dit bevat onder andere anti-oxidanten, vitaminen, carnitine, phosphadylserine en omega 3 vetzuren. Vanaf 3 weken na behandeling blijken deze honden, welke het supplement ontvangen, het beter te doen dan de controlehonden met betrekking tot desorientatie, interactie en onzindelijkheid.

  • Overige medicatie tegen stress

Overige medicatie kan worden ingezet om onrustige dieren rustiger of minder angstig te maken.

Naast het toedienen van medicatie en voedingssupplementen is het belangrijk om honden en katten met dementieverschijnselen zo veel mogelijk regelmaat en een vast dagpatroon te bieden. Bij dieren die daarnaast last hebben van desoriëntatie kan in het geval van een grote leefruimte, het beperken van deze leefruimte door bijvoorbeeld enkele vertrekken af te sluiten, verbetering geven. Daarnaast is het tevens belangrijk honden en katten actief te houden door veel te spelen en omgevingsverrijking toe te passen. Uit onderzoek is gebleken date en behandeltraject in combinatie van verrijking en het toedienen van antioxidanten betere resultaten oplevert dan een van beide toepassingen afzonderlijk.

Bovenstaande kunt u altijd bespreekbaar maken met uw dierenarts die voor u en uw hond of kat de meest passende oplossing zal zoeken.