Ogen

Oogonderzoek

U kunt bij ons terecht voor uitgebreid oogonderzoek. Dierenarts Monique Willems heeft zich middels diverse oogcursussen bekwaamd in het oogonderzoek bij huisdieren. Dit omvat onderzoek van zowel de binnen en buitenkant van de oogbol inclusief netvliesonderzoek. Dit laatste gebeurt met een speciale oogspiegel waarmee het netvlies vergroot in beeld wordt gebracht. Hiermee kan o.a. netvliesloslating, bloedingen,

 

Netvliesontsteking of aangeboren afwijkingen zoals PRA worden vastgesteld. Daarnaast kunnen afwijkingen aan de oogzenuw worden opgemerkt, hetgeen waardevolle informatie kan bieden bij dieren met klachten vanuit de hersenen.
Met een speciale spleetlamp kunnen we gedetailleerd de verschillende lagen en structuren binnen de oogbol bekijken waaronder met name de lens. We kunnen met deze spleetlamp een lensonderzoek op cataract uitvoeren waarbij we dan van tevoren oogdruppels toedienen zodat de pupil verwijdt en we de complete lens kunnen bekijken op eventuele afwijkingen. (Een officieel cataractonderzoek i.v.m. de fok moet echter door een oogspecialist gebeuren die is aangesloten bij ECVO).

Afbeelding
onderzoek oog

Links zet u het spleetlamp onderzoek en hieronder ziet u een close up waarbij de eerste streep op het hoornvlees schijnt en de 2e streep het voorkapsel van de lens weergeeft.

Het is mogelijk om een echo van het oog te laten maken en de oogdruk kan gemeten worden bij verdenking op glaucoom (groene staar).


Behandeling

Afbeelding
operatie oog

Naast onderzoek kunnen uiteraard vele behandelingen aan het oog bij ons plaatsvinden:

-afwijkende haartjes (distichiasis) op de ooglidrand kunnen worden verwijderd met een speciaal apparaatje dat de wortel van elk haartje verbrand.
-entropion en ectropion operaties
-cherry eye operaties
-hoornvlieschirurgie bij ernstige beschadigingen/afwijkingen of een acuut gescheurd hoornvlies. Daarvoor wordt een loepbril gebruikt en zeer fijn hechtmateriaal en instrumentarium speciaal voor oogchirurgie.

Voor hoornvlies beschadigingen bij honden die minder diep en minder ernstig zijn maar niet goed genezen hebben we een speciaal apparaatje (Alger Brush) dat met behulp van een zeer fijn diamantboortje de dode laag van het hoornvlies afhaalt en daardoor de genezing enorm bespoedigt. Het gewenste effect is er vaak na 1 behandeling, die kan plaatsvinden met lokale verdoving. Meestal hoeft een hond hier niet voor onder algehele narcose. Hieronder ziet u een filmpje waarbij dit apparaatje wordt toegepast.

Neemt u voor vragen gerust contact op.