Mastocytoom
Wat is een mastocytoom?
Mastocytomen zijn tumoren die voorkomen bij de hond en soms ook bij de kat. Meestal vinden we ze terug in de huid en doen ze zich in eerste instantie aan als een onschuldig bultje, Ongeveer 20% van de huidtumoren blijkt na onderzoek een mastocytoom te zijn. Ze komen voornamelijk voor bij oudere honden (> 9 jaar) maar kunnen ook op jongere leeftijd voorkomen.
Waardoor ontstaat een mastocytoom?
De oorzaak van het ontstaan van deze mastocytomen is niet bekend. Mastceltumoren of mastocytomen zijn tumoren die uitgaan van de mastcellen. Mastcellen komen van nature ook in de gezonde huid voor, waar ze een rol spelen bij de afweer. Wanneer deze cellen explosief en ongecontroleerd gaan groeien dan spreken we van een tumor.
Hoe kwaadaardig is een mastocytoom?
Binnen de mastocytomen zijn er verschillende groeiwijzes en gradaties van kwaadaardigheid bekend. Om dit vast te stellen is weefselonderzoek van de verwijderde tumor noodzakelijk. Dit geeft informatie over de kans op uitzaaiingen en terugkeer van de tumor. Het is dus erg belangrijk om te laten onderzoeken met welk type mastocytoom we te maken hebben.
- Graad 1 mastocytoom: kleine kans op uitzaaiing
- Graad 2 mastocytoom: meest voorkomende tussenvorm
- Graad 3 mastocytoom: grote kans op uitzaaiing, tot 95%
Naast de gradatie, zoals hierboven beschreven, is ook de lokatie van het mastocytoom van invloed op de mate van kwaadaardigheid en daarmee de prognose. Ten eerste omdat het op sommige plekken bijna onmogelijk is om de tumor met een ruime marge te verwijderen. Daarnaast weten we dat mastocytomen op bepaalde lokaties zoals snuit, lippen, rondom anus en geslachtsopening, over het algemeen vaker kwaadaardig zijn.
Wanneer er een vermoeden is tot mogelijke uitzaaiing dienen ook aangrenzende lymfeklieren te worden onderzocht. Ook dient evt. een röntgenfoto van de longen of echo van de buik te worden gemaakt.
Symptomen
- Dikte: snel opkomend en verdwijnend, soms wisselend van grootte
- Soms is het 1 massa, soms meerdere.
- Vaak een enkele, rubberachtig aanvoelende massa die langzaam groeit.
- Vaak is de plek waar de dikte zich bevindt kaal.
- Bij mastocytomen graad 3 zien we vaak wondjes of zweertjes ontstaan op de dikte. Dit kan veel irritatie geven.
Diagnostiek
Om in eerste instantie vast te stellen of er sprake is van een mastocytoom zal de dikte worden aangeprikt om er cellen uit te halen voor onderzoek. De gradatie van de tumor is helaas niet op deze manier te bepalen.
Bij eventueel vermoeden op klachten of uitzaaiingen ten gevolge van de tumor, zal bloedonderzoek, echografie, röntgen of punctie van de nabijgelegen lymfeklieren worden uitgevoerd.
Therapie
De therapie ter behandeling van een dier met mastocytoom bestaat uit een aantal componenten (indien gebleken is dat de kans op uitzaaiingen klein is):
- Chirurgische verwijdering
Chirurgische verwijdering van een mastocytoom wordt, indien mogelijk, gedaan met een ruime marge van 2-3 cm. Dit om te zorgen dat de snijranden zoveel mogelijk vrij zijn van tumorcellen en omdat we op het moment van opereren nog niet weten hoe agressief het mastocytoom is.
- Weefselonderzoek
Na verwijdering wordt de tumor opgestuurd voor onderzoek waaruit moet blijken met welke gradatie mastocytoom we te maken hebben.
- Aanvullende chirurgie of radiotherapie
Indien blijkt dat het een vrij kwaadaardig mastocytoom is welke onvolledig is verwijderd dient er aanvullende chirurgie plaats te vinden, waarbij nog een extra deel van de huid rondom de oorspronkelijke plek van de tumor wordt verwijderd.
Aanvullend kan nog voor radiotherapie gekozen worden. Onze dierenartsen kunnen u hierover voorlichten.
Als een mastocytoom niet verwijderd kan worden vanwege de grootte, locatie, gezondheidstoestand van het dier, kan er voor chemotherapie worden gekozen in de vorm van tabletten (Palladia®) of lokale injecties (Stelfonta®). Vraag ons gerust voor meer informatie.