Chocoladevergiftiging

Vanaf welke hoeveelheid is chocolade giftig?

Vooral rond de feestdagen als er thuis lekkere chocolade op tafel staat, komt het nog al eens voor dat honden chocolade weten te bemachtigen. Vaak is wel bekend dat dit voor honden giftig is, maar niet welke hoeveelheden al een risico vormen en wat de verschijnselen zijn. Wij adviseren contact op te nemen bij opname vanaf 100 gram pure chocolade bij een middelgrote hond van 20 kg. Hieronder ziet u waarom.

Waarom kan chocolade giftig zijn voor honden?

Chocolade bevat theobromide wat ernstige vergiftigingen kan veroorzaken bij honden. Deze stof stimuleert het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Daarnaast zorgt het ervoor dat gladde spieren (vooral de spieren van de luchtwegen) ontspannen en dat een hond flink gaat plassen.
Een dosis van 100-250 mg theobromine/kg lichaamsgewicht is een mogelijk dodelijke dosis. Hieronder wordt de concentratie theobromine in enkele producten weergegeven:

product theobromine per gram
witte chocolade 0.009 mg
oploschocolade 0.5 mg
melkchocolade 1.5-2.2 mg
pure chocolade 4.5-16 mg
cacaopoeder 5.3-26 mg
cacaobonen 11-43 mg

Symptomen

De eerste symptomen beginnen na ongeveer 2 tot 4 uur: onrustig, braken, urineverlies, diarree, hoge hartslag en hoge lichaamstemperatuur.
Enkele uren later kunnen hartritmestoornissen, spierstijfheid, spasmen en krampen optreden en eventueel kan een hond in coma raken. De dood kan optreden 18 tot 24 uur na het optreden van de hartritmestoornissen.

Wanneer we uitgaan van 20 mg theobromide per gram cacao of 10 mg per gram pure chocolade, dan moeten we vanaf 100 gram chocolade voor een middelgrote hond serieus rekening houden met een mogelijke vergiftiging.

Therapiechocolade braken

De therapie is alleen symptomatisch, er bestaat geen tegengif. Als de opname korter dan 2 uur geleden is en er geen symptomen zijn, is een braakmiddel aangewezen. Ook kunnen we middelen geven die vergelijkbaar zijn met norit en die de schadelijke stoffen aan zich binden in het lichaam. Verder kunnen we natuurlijk de symptomen bestrijden met infusen en de nodige medicijnen.