Allergie

Ook bij katten zijn allergieën een veel voorkomend huidprobleem. Echter, ze kunnen zich vaak heel anders uiten dan bij de hond. Over het algemeen zijn de verschijnselen wat minder duidelijk dan bij de hond. Een allergie is in feite een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van de kat. De reden waarom deze overgevoeligheid ontstaat kan heel divers zijn. Soms zien we ook dat er verschillende allergieën tegelijk voorkomen. Hieronder worden de meest voorkomende allergieën bij de kat besproken.

Vlooienallergie

De vlooienallergie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op het speeksel van de vlo. Hierdoor ontstaat een allergische reactie op de huid die gepaard gaat met veel jeuk en kleine bultjes/korstjes. Typisch is dat de allergie met name zichtbaar wordt op de onderrug. vlooienallergie

vlooienallergie 2

Links ziet u een kale onderrug. Rechts ziet u een kale onderrug waarbij er tevens een ontsteking is ontstaan.

Het kan zo zijn dat u in eerste instantie nauwelijks vlooien bij uw dier kunt vinden. Echter, voor dieren met een vlooienallergie kan een beet van slechts 1 vlo, al tot een heftige allergische reactie leiden. Mede doordat de dieren gaan krabben en bijten waardoor de huid nog verder aangetast wordt.

Behandeling

 • Voor deze dieren is het dus van belang om strikt de vlooienbestrijding te handhaven. Dit betekent: Het dier iedere 4 weken behandelen met een goed anti-vlooienmiddel.
 • Een eventuele ontsteking door bacteriën behandelen met antibiotica.
 • Tijdelijk onderbreken van de jeuk met medicijnen.

Voedselallergie

In tegenstelling tot bij de hond, zijn de verschijnselen van een voedselallergie bij de kat niet altijd even duidelijk. Bij de kat beperkt een voedselallergie zich vaak tot de kop. Dit kan variëren van kleine korstjes over de gehele kop tot grote ontstoken plekken.
In het geval van een voedselallergie is het dier vaak allergisch voor bepaalde eiwitten in de voeding. Dit kunnen runder-, varkens- of kippeneiwitten zijn. De diagnose voedselallergie kan worden bevestigd door het geven van hypoallergene voeding. Dit betekent voeding waarin de eiwitten als het ware gesplitst zijn waardoor het dier er niet meer allergisch op kan reageren. Ook kunt u zelf voor uw kat koken met een eiwitbron die het dier nooit eerder heeft gegeten (zoals geit, eend,  paard etc). Als er inderdaad sprake is van een voedselallergie zullen de verschijnselen vaak geheel of voor een groot gedeelte verdwijnen.

kat voedselallergie voor dieet

 

 kat voedselallergie na

 

 Links ziet u een kat met eenvoedselallergie. Rechts ziet u dezelfde kat na 6 weken hypoallergeen dieet

 

Behandeling

 • Hypoallergeen dieet. Gedurende 6 weken dient een hypoallergeen voer of zelfgekookt dieet gegeven te worden en hier dient u zich strikt aan te houden. Het hypoallergene voer is alleen bij een dierenarts verkijgbaar.
 • Eventuele bacteriële infecties bestrijden met antibiotica.
 • Onderbreken van de jeuk met medicijnen.

Atopie

Atopie is een benaming voor een allergie voor stoffen uit de omgeving. Dit kunnen zijn: grassen, pollen, andere planten, of huisstofmijten. Meestal komen dieren door inademing met deze stoffen in contact. Atopie wordt met name gezien bij jongere dieren. Soms komen de symptomen het gehele jaar voor, bij andere dieren is het seizoensgebonden.
De symptomen bestaan uit jeuk en roodheid. Door krabben, bijten en likken kunnen daarnaast kaalheid, wondjes, korsten en grotere ontstoken plekken ontstaan. Soms zien we in combinatie met de huidklachten ook een oorontsteking ontstaan. Afwijkende plekken zijn met name te vinden op de kop, rondom de ogen, poten, oren, buik en liezen.

Bij de hond wordt voor het stellen van de diagnose gebruik gemaakt van een huidtest en een bloedtest. De diagnose atopie bij de kat is echter lastig te stellen omdat de testen die voor de hond beschikbaar zijn, veel minder betrouwbaar zijn bij de kat. Bij de kat bestaat de diagnose met name uit het uitsluiten van andere oorzaken van deze huidklachten zoals voedselallergie, vlooienallergie etc.

Behandeling

 • Vermijden van hetgeen waarvoor de kat allergisch is. Echter vaak weten we niet precies wat de oorzaak is, of is het nauwelijks mogelijk om dit te vermijden.
 • Uitsluiten van overige vormen van allergie zoals vlooienallergie en voedselallergie, zie eerder.
 • Behandelen van bacteriële infecties.
 • Atopica (cyclosporinen). Dit is een middel dat de overgevoeligheidsreactie onderdrukt. Voordeel van de atopica is dat de bijwerkingen veel minder zijn dan bij prednison.
 • Prednison. Onderdrukt het afweersysteem en daarmee ook de overgevoeligheidsreactie. Zorgt snel voor vermindering van de jeuk maar kan op lange termijn vervelende bijwerkingen hebben.
 • Essentiële vetzuren. Omega 3/6 vetzuren ondersteunen het herstellend vermogen van de huid. Indien is uitgesloten dat uw kat last heeft van een voedselallergie, kan een ondersteunend dieet ertoe bijdragen dat de dosering van medicatie als prednison en atopica kan worden verminderd. Deze diëten zijn speciaal bij de dierenarts verkrijgbaar.