Prostaatproblemen bij de reu

De prostaat is een klier in het geslachtsstelsel van de reu. Het is een orgaan ter grote van een flinke knikker welke zich bevindt aan het einde van de blaashals om de urinebuis heen.
De prostaat heeft een belangrijke functie binnen het geslachtsapparaat van de mannelijke hond. De prostaat produceert namelijk een vloeibare substantie waarin de zaadcellen zich bevinden en gedurende bepaalde tijd in leven kunnen blijven. Met als doel natuurlijk de voortplanting.
Er kunnen verschillende aandoeningen aan de prostaat voorkomen bij reuen. Gedeeltelijk zijn deze afhankelijk van het feit of de reu al dan niet gecastreerd is.

Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) of wel goedaardige prostaatvergroting

De prostaat functioneert onder invloed van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Onder invloed van testosteron kunnen de cellen van de prostaat op termijn goedaardig vergroten. Hierdoor neemt de prostaat soms in omvang toe en ontstaat er een goedaardig vergrote prostaat. Dit wordt ook wel BPH genoemd en komt vaak voor bij oudere, niet-gecastreerde reuen.

Een vergrote prostaat kan leiden tot klachten zoals:

  • Druppelsgewijs bloedverlies uit de penis
  • Problemen bij het plassen (moeilijk plassen, pulsgewijs plassen, persdrang)
  • Moeilijker ontlasten / platte ontlasting
  • Vaker kleine beetjes plassen
  • Blaasontsteking
  • Vaak zijn de klachten mild, niet erg opvallend en de hond voelt zich verder prima.

BPH kan worden vastgesteld met lichamelijk onderzoek waarbij ook een rectaal onderzoek wordt uitgevoerd om naar de prostaat te voelen. Indien geen verdere afwijkingen worden gevonden aan de prostaat zal de behandeling gericht zijn op het behandelen van de goedaardige prostaat vergroting.

De behandeling van goedaardige prostaatvergroting kan bestaan uit:

  • Behandeling met het medicijn Ypozane® die de prostaat doet slinken. De werkzaamheid van dit medicijn houdt ongeveer 5 maanden aan. Indien de klachten terugkomen kan het zijn dat deze medicatie met enige regelmaat wordt herhaald.
  • Castratie (chemisch of chirurgisch)
  • Door castratie wordt de invloed van het mannelijk geslachtshormoon testosteron op de prostaat weggenomen waardoor deze in verloop van tijd zal slinken. Het effect van castratie is definitief.
  • Eventueel antibiotica indien er tevens sprake is van een blaasontsteking.

prostaatontsteking (prostatitis) of prostaat abcessen

In de prostaat kan, net als in ieder ander orgaan, een ontsteking voorkomen. Dit is een relatief zeldzame ontsteking. Een ontsteking van de prostaat is meestal ernstig. De reuen zijn vaak ernstig ziek, suf en hebben (hoge) koorts en veel pijn.  Bij lichamelijk onderzoek zal naast de koorts en algehele malaise ook een vergrote, pijnlijke prostaat worden gevonden bij rectaal onderzoek. Om de ernst van de situatie in te schatten zal tevens een bloedonderzoek en een echo van de prostaat met bioptname plaatsvinden. Een groot deel van de honden met prostaat ontsteking is zo ziek dat we ze een aantal dagen moeten opnemen voor infuustherapie en antibiotica per infuus. In hele ernstige gevallen kan het nodig zijn om abcessen in de prostaat via een operatie te draineren en te spoelen.

Prostaattumoren

Prostaattumoren of prostaatkanker is een ernstige aandoening van de prostaat bij de reu. Klachten van prostaattumoren kunnen heel variabel zijn.
Verschil met de goedaardige prostaat vergroting bij de reu is echter de onregelmatige, knobbelige prostaat bij het rectale onderzoek. Een echo van de prostaat helpen om het vermoeden van een tumor in de prostaat te bevestigen.
Daarnaast is het belangrijk om ook de lymfeklieren in de buurt van de prostaat goed te onderzoeken, dit kan ook met behulp van de echo. Met een bioptafname krijgen we informatie met wat voor type tumor/kanker we te maken hebben en wat de behandeling en eventuele prognose zal zijn. Helaas is een groot gedeelte van de prostaattumoren kwaadaardig en vaak al reeds uitgezaaid op het moment van diagnose. Daarnaast is er een heel hoog risico op incontinentie wanneer de prostaat chirurgisch wordt verwijderd. Mede om deze beide redenen wordt vaak niet tot chirurgie overgegaan.

Prostaatcystes

Prostaatcystes zijn met vocht gevulde holtes in de prostaat. Dit zijn goedaardige holtes gevuld met steriel vocht. Indien de reu hier geen last van heeft behoeven deze geen behandeling. Monitoring is echter wel raadzaam omdat deze mogelijk kunnen ontsteken of problemen kunnen gaan veroorzaken wanneer ze gaan groeien. Prostaatcystes worden ook vaak vastgesteld met behulp van echografie. Indien ze wel problemen veroorzaken kunnen ze worden leeggezogen of chirurgisch worden verwijderd.