Distichiasis

Wat is distichiasis?

Distichiasis is een aandoening van het oog, waarbij er één of enkele haren op de ooglidrand zitten opdistichiasis plaatsen waar ze niet horen. Vaak zijn deze haartjes dunner en doorzichtig. Soms zijn ze onzichtbaar doordat er een beetje slijm omheen zit. Er zijn meestal 2 soorten haartjes die op de ooglidrand kunnen groeien, zachte en harde haartjes. Met name de harde haartjes geven problemen doordat ze het hoornvlies beschadigen. Soms ontstaat hieruit als gevolg spastisch entropion. Daarnaast kan het zijn dat het haartje op het ene moment duidelijk zichtbaar is, en op het volgende moment ineens verdwenen is omdat deze is uitgevallen.

Symptomen

  • Rode geïrriteerde ogen
  • Knijpen met het oog
  • Veel tranen

Diagnostiekdistichiasis

De diagnose kan worden gesteld met een goed en nauwkeurig oogheelkundig onderzoek. Het kan nodig zijn een loep te gebruiken, om de kleinste haartjes te zien.

Therapie

De therapie is afhankelijk van de hoeveelheid haren, het soort haren en de problemen die de haren veroorzaken.

1. Epileren van de haartjes

  • Dit is zinvol bij zachte haartjes, en bij een enkel haartje.
  • Nadeel is dat de haartjes vaak na 3-4 weken weer teruggroeien.cryotherapie

2. Vernietigen van de haarwortel met coagulatie (branden) of cryotherapie (vriezen). De haartjes wegbranden kan bij ons in de kliniek met behulp van een speciaal apparaatje (Perma Tweez). Hierbij wordt een heel dun staaldraadje bij elk afwijkend haartje in het haarzakje tot aan de wortel naar binnen gebracht waarna de haarwortel wordt verbrand.