Euthanasie

Iedere huisdier eigenaar maakt het mee. Er komt mogelijk een moment dat u de beslissing moet nemen om uw huisdier te laten inslapen. Soms is dit omdat er sprake is van ouderdom, maar soms is dit ook veel te vroeg omdat er sprake is van een ernstige ziekte.

Wanneer?

Euthanasie gebeurt altijd in overleg met uw dierenarts. Samen bepaalt u het juiste moment. Veel mensen vinden het moeilijk om het juiste moment te kiezen. U wilt de keuze niet te voorbarig maken maar u wilt ook niet dat uw huisdier te veel lijdt. Onze dierenartsen en assistentes zullen u hierbij adviseren en ondersteunen. Indien mogelijk, zullen wij proberen dat u hierin begeleid wordt door uw (vaste) dierenarts.

Waar en hoe?

De euthanasie kan plaatsvinden in onze kliniek. De assistente zal u naar een aparte behandelkamer begeleiden. Wanneer de dierenarts komt zal deze uw huisdier eerst een narcose toedienen. Uw huisdier zal het bewustzijn verliezen, rustig in slaap vallen, geen pijn meer hebben en dus niets meekrijgen van de euthanasie zelf.

Nadat uw huisdier voldoende ver in slaap is gebracht zal de tweede injectie worden gegeven. Door deze injectie zal uw huisdier overlijden. De dierenarts zal het overlijden vaststellen.

Nadat uw huisdier is overleden krijgt u de mogelijkheid om nog even persoonlijk afscheid te nemen.

Naast euthanasie op de kliniek verzorgen wij, indien mogelijk, ook euthanasie bij u aan huis. Het voordeel hiervan is dat uw huisdier zich in zijn vertrouwde omgeving bevindt. Indien u dit tijdig aangeeft is het mogelijk dat de dierenarts bij u aan huis komt. Ook wanneer u vrij plotseling moet besluiten tot euthanasie van uw huisdier dan zullen wij proberen aan uw wensen tegemoet te komen. Helaas kan het echter voorkomen (met name in de avond en weekend uren) dat de dierenarts niet in de gelegenheid is naar u toe te komen. In dat geval zal hij/zij u verzoeken met uw huisdier naar de kliniek te komen.

 

Wat gebeurt er met mijn huisdier wanneer het is overleden?

  • Crematie

U kunt uw huisdier laten cremeren. Hiervoor werken wij samen met het dierencrematorium in Roermond. U kunt uw huisdier individueel of gezamenlijk laten cremeren. U kunt uw huisdier zelf naar het crematorium brengen, maar wij kunnen er als kliniek ook voor zorgen dat uw huisdier door het crematorium wordt opgehaald. U wordt door het crematorium gebeld zodra uw huisdier daar is aangekomen.

  • Begraven

U kunt uw huisdier (laten) begraven. Het verschilt per gemeente of het toegestaan is uw huisdier in de tuin te begraven. Daarnaast bestaan er speciale dieren begraafplaatsen.

  • U kunt uw huisdier ook bij ons achterlaten. Formeel betekend dit dat uw huisdier voor destructie gaat.

Bij vertrek ontvangt u van de assistente of de dierenarts een overlijdensverklaring. Deze dient u bij de gemeente in te leveren ter afmelding van de hondenbelasting.