Kruisbandlaesie

Een gescheurde kruisband, wat is dat precies?

De kruisbanden zijn twee banden die kruiselings tussen scheenbeen en dijbeen gespannen zitten. Ze dienen om deze twee botten ten opzichte van elkaar vast te houden. Het is meestal de voorste kruisband die scheurt. Als deze band kapot is, is de knie niet meer stabiel. Dijbeen en scheenbeen schuiven over elkaar, waardoor de meniscus, die tussen deze botten ligt, ook kan scheuren.
De meeste kans om een kruisband te scheuren is een combinatie van overstrekken en draaien van de knie. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het dier in een gat stapt, uitglijdt, of met spelen een ongelukkige beweging maakt.

 

 

 

 

 

 

Welke verschijnselen zien we bij een gescheurde kruisband?

  • Plotselinge kreupelheid na spelen
  • Een poot die licht of niet belast wordt
  • Zwelling van de knie

Wat is nodig om de diagnose te stellen?

Zorgvuldig orthopedisch onderzoek. We vinden een verdikte knie die vaak te veel speling tussen de botdelen van de knie heeft, het zogenaamde schuiffenomeen.

Röntgenfoto’s: om de diagnose te bevestigen en om de mate van eventueel aanwezige artrose vast te stellen.

 

 

 

 

 

 

Op de rechter röntgenfoto ziet u dat het onderbeen wat naar voren is verplaatst ten opzichte van het bovenbeen door de kapotte kruisband. Gelukkig was er nog geen artrose zichtbaar.

Wat is de beste behandeling voor een gescheurde kruisband?

De enige goede behandeling is een operatie. Een knie met een kapotte kruisband is ernstig beschadigd. Als de band geheel doormidden is, is een operatie noodzakelijk. Hierbij worden de restanten band verwijderd en de knie nagekeken op verdere beschadigingen. Bij dit laatste moeten we vooral aan een kapotte (binnen)meniscus denken.

Vervolgens moet de knie weer gestabiliseerd worden. Hiervoor bestaan meerdere technieken. Onze collega Michel Willems opereert veel volgens de TTA rapid techniek en de TPLO techniek.

Afbeelding
uitleg knieoperatie

Er zijn nog meer chirurgisch methodes om een voorste kruisbandruptuur te kunnen behandelen. Afhankelijk van de patiënt (gewicht, grootte, activiteit), de anatomie van de knie en de wensen van de eigenaar wordt de behandeling gekozen die het beste bij de individuele patiënt past. 

Een kniegewricht wordt nooit meer helemaal het oude gewricht van voor de voorste kruisband verscheuring. 90% genezing is wel haalbaar en de hond kan weer normaal bewegen. In het gewricht blijven altijd veranderingen aanwezig.
Na zo'n operatie adviseren we altijd een maand rust en pijnstilling. Voor de toekomst is het verstandig op supplementen te geven ter voorkoming van (verdergaande) artrose.