TPLO techniek

De TPLO, ofwel Tibial Plateau Leveling Osteotomie is een chirurgische behandeling waarbij de stand van de bovenkant van het scheenbeen dusdanig wordt gecorrigeerd dat de knie zonder kruisband belasting stabiel is en weer volledig normaal kan functioneren. De bovenzijde van het scheenbeen, het tibiaplateau, staat onder een hoek, de TP-hoek, ten opzichte van de lengteas van het scheenbeen. De kracht welke de voorste kruisband moet weerstaan is onder andere afhankelijk van de stand van het scheenbeen tijdens belasting door de hond en de TP hoek. Gebleken is uit veel wetenschappelijk onderzoek dat deze kracht minimaal of nul wordt indien de chirurg deze TP hoek corrigeert naar 0-5 graden. Voor de operatie wordt deze TP hoek bepaald m.b.v. een zijdelingse digitale röntgenopname en een meetprogramma.

Het onderbeen wordt vlak onder het kniegewricht met een speciale ronde zaag doorgezaagd en zo gedraaid dat er geen krachten meer op de kruisband komen. Hierna wordt er een speciaal ontwikkelde TPLO-plaat en schroeven geplaatst op het bot om de nieuwe positie van het onderbeen te behouden.

Voordelen:

  • In vergelijking met andere behandel-methodes zal er veel minder of amper artrose ontstaan in de knie op korte en lange termijn.
  • Uitgevoerd door een ervaren chirurg is de TPLO ten opzichte van andere technieken zeker niet ingrijpender voor de patiënt
  • snel en (vrijwel) volledig herstel
  • Omdat alleen een minimale benadering van het kniegewricht zelf noodzakelijk is voor de behandeling van de meniscus speelt de rest van de operatie zich buiten het gewricht zelf af.

Er zijn meerdere chirurgisch methodes om een voorste kruisbandruptuur te kunnen behandelen. Afhankelijk van de patiënt (gewicht, grootte, activiteit), de anatomie van de knie en de wensen van de eigenaar wordt de behandeling gekozen die het beste bij de individuele patiënt past.