Hondenmaag vastzetten (gastropexie)

Waarom wordt een hondenmaag vastgezet?

Bij grote honden kan de maag kantelen, ook wel maagdraaiing genoemd ( of: maagdilatatie, maagkanteling ). Dit is een levensbedreigende aandoening. Met een gastropexie wordt de maag vastgezet, zodat hij niet meer kan draaien.  

Wanneer is gastropexie zinvol?

  • Een gastropexie wordt aangeraden bij honden die eerder een maagtorsie of maagdilatatie (uitrekking van de maag) gehad hebben.
  • Grote honden met een diepe borstkas hebben een grotere kans op een maagdraaiing. U kunt overwegen bij deze honden de maag preventief vast te zetten. Het preventief vastzetten kan aansluitend aan een sterilisatie via een kijkoperatie uit worden gevoerd.

De operatie

De dierenarts hecht de maag vast aan de buikwand. De maag groeit vervolgens aan de buikwand vast. De operatie kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Via een lange snee over het midden van de buik (de 'traditionele' methode).
  • Via een kijkoperatie (laparoscopische gastropexie). De kijkoperatie heeft de voorkeur bij  preventieve operaties.

Laparoscopische gastropexie

Bij een kijkoperatie is het niet nodig om de buik te openen met een lange snee. De dierenarts maakt kleine sneetjes in de huid van de buik. Door deze sneetjes gaan smalle buisjes naar binnen, met een camera en speciale instrumenten.

Image

De arts pakt met een tang de maagwand vast en trekt die naar een opening in de rechter buikwand. Hier wordt de maag over 3 tot 4 cm vastgehecht. De maagwand groeit daarna vast aan de buikwand waardoor de maag niet meer kan kantelen.

Deze methode heeft hetzelfde resultaat als de oude methode: de maag groeit even stevig vast aan de buikwand. Het voordeel is dat een kijkoperatie minder zwaar is voor de hond.
De maag wordt met een tang vastgepakt en aan de buikwand vastgehecht.