Moet ik mijn hond laten vaccineren (inenten)?

Tegen sommige ziekten bestaan geen goede medicijnen of andere behandeling. Die ziekten kunnen dus niet, of niet goed behandeld worden. Gelukkig is het mogelijk honden tegen de meest gevaarlijke en besmettelijke ziekten te laten vaccineren.                         

Wat doet een vaccinatie / inenting?

Een vaccinatie lijkt eigenlijk een beetje op de ziekte zelf. De hond bouwt daardoor weerstand op tegen die ziekte. Als een hond bijvoorbeeld de hondenziekte krijgt en daarvan herstelt, is hij een tijd lang beschermd tegen hondenziekte. Hij heeft weerstand (immuniteit) opgebouwd.

Dankzij die weerstand kan het hondenziektevirus de hond een tijd lang niet meer ziek maken. De natuur zorgt dus zelf voor immuniteit. Helaas gebeurt dit meestal met ernstige ziekteverschijnselen.

Bij een vaccinatie gaat het afweersysteem van de hond ook afweerstoffen maken tegen de ziekte waartegen is gevaccineerd. De hond is daardoor een bepaalde periode beschermd tegen die ziekte. Het vaccin bevat zwakke of dode ziekteverwekkers, waardoor de hond na vaccinatie niet ziek wordt.

Bekijk via onderstaand korte filmpje waarom vaccineren bij uw hond belangrijk is:

Kunnen vaccins gecombineerd worden?

Het aantal vaccinaties blijft toenemen. Gelukkig kunnen vaccins tegen verschillende ziekteverwekkers vaak worden gecombineerd. Daardoor kunnen wij uw hond met één prik tegen meerdere ziekteverwekkers beschermen. 

Voordat vaccins mogen worden gecombineerd, moet de fabrikant onderzoeken of het afweersysteem van de hond even goed reageert op de combinatie als op de afzonderlijke vaccins. Daarbij wordt natuurlijk ook goed gelet op de veiligheid voor de hond.

Waarom zit kennelhoest standaard in basisvaccinatie?

Kennelhoest ontstaat meestal na intensief contact met andere honden. De naam is wat misleidend: kennelhoest komt namelijk niet alleen voor in kennels (pensions). Uw hond kan ook kennelhoest oplopen:

  • op shows
  • op hondenscholen (tijdens puppy cursus)
  • op uitlaatweides
  • bij de uitlaatservice

Bescherming tegen kennelhoest is dus aan te raden. Wij geven de kennelhoest neusenting nooit op eigen initiatief, maar zullen dit altijd eerst met u bespreken.

Waarom wordt de rabiësvaccinatie op 6 maanden leeftijd gegeven?

De rabiësvaccinatie mag vanaf 12 weken worden gegeven. Vanaf deze leeftijd is de vaccinatie verplicht als u uw hond meeneemt naar het buitenland. Bent u van plan met uw hond de grens over te gaan? Geef dit dan tijdig aan zodat wij deze vaccinatie met de andere entingen op 12 weken kunnen geven, of op een ander tijdstip in overleg met u.

Wij raden aan om deze rabiësvaccinatie te geven als uw hond 6 maanden te geven, omdat dit een zeer belangrijk moment is om de gezondheid van uw hond te beoordelen. We kijken uw hond volledig na en besteden extra aandacht aan:

  • tanden:we kijken of uw hond alles gewisseld heeft;
  • gewrichten en botten: we beoordelen de gewrichten en kijken of er sprake is van groeistoornissen of groeipijn.