Cherry eye

Cherry eye is een veel geziene aandoening van het oog bij de jonge hond (3-6 maanden). Met name doggen lijken er meer last van te hebben dan andere rassen.  Het betreft hier een zwelling van de traanklier onder het derde ooglid welke daardoor naar buiten gaat puilen en zichtbaar wordt. De gezwollen traanklier heeft een kersenrode kleur en daarom wordt deze aandoening ook wel “Cherry eye” genoemd.
Nadat Cherry eye in het ene oog ontstaat, ontstaat het op een later moment ook vaak in het andere oog.

In sommige gevallen komt en verdwijnt de Cherry eye in eerste instantie. Maar vaak komt deze weer terug en blijft dan permanent aanwezig. Naast dat het een raar gezicht vormt is het voor de hond ook hinderlijk. Het oog is hierdoor tevens veel gevoeliger voor infecties.

Symptomencherry eye

• Rode zwelling welke omhoog
komt uit de binnenste ooghoek.

Behandeling

  1. Chirurgische correctie

In het geval van cherry eye is chirurgisch ingrijpen eigenlijk altijd noodzakelijk. Bij deze ingreep worden 2 sneetjes aangebracht, eentje boven en eentje onder de traanklier. Vervolgens worden deze wondranden aan elkaar gehecht en de traanklier als het ware naar binnen gevouwen. Deze is dan niet meer zichtbaar. Tevens blijft de traanklier zelf behouden. Er zijn ook ingrepen waarbij de traanklier wordt verwijderd. Deze techniek is echter niet aan te raden omdat de traanproductie van het oog dan dermate achteruit gaat. Er kunnen dan allerlei problemen met het hoornvlies  en droge ogen ontstaan.
cherry eye afbeeldingcherry eye operatie

 

Links ziet u het derde ooglid naar buiten geklapt met de gezwollen traanklier aan de oogbolzijde. Rechts ziet u hoe de gezwollen traanklier naar binnen wordt gedrukt door er overheen te hechten.

Chirurgisch ingrijpen is vaak succesvol. Soms zien we dat naar verloop van tijd het andere oog ook last krijgt van een Cherry eye. In hele enkele gevallen kan de Cherry eye ook aan het reeds geopereerde oog  weer terugkeren.