Abcessen

In de meeste gevallen vormen abcessen bij het konijn zich rondom de kaak. Meestal wordt deze veroorzaakt door een kaak of een kiesprobleem. Zie hiervoor ook gebitsproblemen bij het konijn.

Daarnaast kunnen abcessen zich natuurlijk ook op andere plaatsen op het lichaam vormen. Ook ten gevolge van b.v. ontstekingen aan de voetzooltjes kunnen abcessen ontstaan.

Abcessen bij konijnen verschillen enigszins van abcessen bij de hond of kat. Abcessen bij hond of kat ontstaan meestal ten gevolge van krab of bijtwonden. Ze veroorzaken ontsteking, koorts en de pussige inhoud van het abces is relatief vloeibaar. Bij konijnen groeien de abcessen vaak langzamer, ze zijn heel goed ingekapseld en bevatten een dikke kaasachtige inhoud. Mede om deze kenmerken is het erg moeilijk om abcessen bij konijnen te behandelen.

Verschijnselen

  • (afgeronde) dikte op alle mogelijke locaties op het lichaam, maar meestal in het gezicht (t.g.v tandproblemen.
  • Niet of slecht eten
  • Lusteloosheid
  • Soms tranende ogen

Diagnostiek

De dierenarts zal uw konijn lichamelijk onderzoeken. De plek rondom de dikte wordt ook goed onderzocht. Tevens wordt er in de bek van het konijn te kijken of we aanwijzingen zien voor gebitsproblemen. Soms wordt er besloten een naald in de dikte te steken om te kijken of we pussige inhoud uit de dikte kunnen verkrijgen, dan weten we zeker dat het een abces betreft en bijvoorbeeld geen tumor.

Soms kan het nodig zijn om een röntgenfoto te maken van de kaak en de tanden van het konijn. Enerzijds omdat we tijdens de bekinspectie niet altijd duidelijke aanwijzing vinden voor gebitsproblemen. Anderzijds om de status van de kieswortels en de status van de kaak te kunnen onderzoeken. Zo is behandeling van een abces bij een konijn waarbij reeds aantasting van het kaakbot aanwezig is vaak veel moeilijker dan wanneer dit niet het geval is.

 

 

Therapie

Indien mogelijk zal het hele abces in één keer inclusief kapsel worden verwijderd. Dit is vaak goed mogelijk bij abcessen in de huid op bijvoorbeeld de rug, maar bijvoorbeeld heel lastig bij abcessen aan de onderkaak.

Wanneer gehele chirurgische verwijdering niet mogelijk is zal het abces met een sneetje worden geopend. Het hele abces wordt leeggemaakt en ontdaan van alle pus. Daarna wordt het gat goed gespoeld met betadine. Tenslotte zal de rand van het kapsel van het abces vastgehecht worden aan de rand van de huid om te verhinderen dat de huid zich te snel weer sluit. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met het dagelijks spoelen van de abcesholte.

Daarnaast krijgt u konijn antibiotica en eventueel een pijnstiller/ontstekingsremmer ter behandeling van het abces. De antibiotica zal om de twee dagen worden toegediend middels een injectie. Vaak is het nodig langdurig antibiotica te blijven geven (4-6 weken).