Blaasproblemen

Konijnen kunnen verschillende blaasproblemen ontwikkelen. De belangrijkste staan hieronder uitgelegd.

Blaasontsteking

Een konijn is een heel zindelijk dier: het maakt in zijn hok een toiletplaats en plast en poept alleen daar. Als een konijn een blaasontsteking heeft wordt hij of zij vaak onzindelijk en plast door het hele hok, en soms zelfs buiten het hok. Ook heeft de urine dan vaak een afwijkende kleur doordat er wat bloed bij zit. Een konijn met rode of oranje urine heeft echter niet altijd een blaasontsteking! Door kleurstoffen in het eten kan de urine ook rood of oranje verkleuren. Het is dus belangrijk om met een urine-onderzoek te bepalen of er bloed in de urine zit.

Een normale blaasontsteking ontstaat bij konijnen door bacteriën. Dit kunnen we behandelen met een antibioticakuur.

'Zand' in de blaas

Een gezond konijn mag 25 gram per kg lichaamsgewicht per dag aan konijnenvoer. Als een konijn te veel konijnenvoer eet, krijgt hij te veel calcium binnen. Het overtollige calcium wordt als kristallen in de urine uitgescheiden. Hierdoor wordt de urine erg troebel. In ernstige gevallen zitten er zo veel kristallen in de blaas dat het lijkt of er zand in de blaas zit.

Röntgenfoto zand in blaas konijn

De witte ovale bol hiernaast op de röntgenfoto is de blaas die helemaal gevuld is met blaaszand. Zo’n konijn heeft telkens blaasontstekingen en is vaak incontinent. Hij heeft voortdurend een nat achterwerk waardoor de huid gaat irriteren en 'urinebrand' kan ontstaan.

We kunnen 'zand' in de blaas verhelpen door de blaas onder narcose te spoelen met een catheter om zo veel mogelijk kristallen eruit te krijgen. Deze konijnen mogen vrijwel geen biks meer, wel hooi, groenvoer en vooral vers gras.

blaaszand

Hiernaast zie je een konijn waarbij onder narcose de blaas leeg gespoeld wordt met een catheter. Rechts van het konijn zie je de dikke urine "blaaszand" dat uit de blaas komt. Een hele opluchting voor dit konijn.

 

Blaassteen

Een konijn met blaasstenen blijft ondanks een antibioticumkuur blaasklachten houden. Ook heeft hij vaak pijn bij druk op de blaas. Als we vermoeden dat uw konijn een blaassteen heeft, kunnen we een röntgenfoto maken.

Röntgenfoto blaassteen konijn

Op een röntgenfoto kun je een blaassteen goed zien omdat er calcium in zit. Hier ligt het konijn gestrekt op zijn ruggetje en zie je de blaassteen tussen beide heupen.

Dit probleem is alleen op te lossen door de blaassteen operatief te verwijderen. Om blaasstenen te voorkomen is het belangrijk om nooit knaagstenen te geven aan konijnen! Daar zit veel te veel calcium in.