Gingivitis stomatitis complex
Het gingivitis-stomatitis complex is een aandoening die kan voorkomen bij katten van alle leeftijden, vaak beginnen de problemen echter al op jonge leeftijd (< 2 jaar). Raskatten waaronder de Maine Coon en Oosterse rassen (Siamees, etc) lijken vaker last te hebben van deze aandoening.
Zoals de bovenstaande benaming al aangeeft gaat het om een complex. Een of meer van de onderstaande aandoeningen kunnen voorkomen:
- Gingivitis
Ook wel ontsteking van het tandvlees. Het tandvlees is erg ontstoken en bloed gemakkelijk. Door deze ontsteking kunnen ook de wortels en de kronen van de tanden worden aangetast.
- Stomatitis
Ontsteking van slijmvliezen van de wang. Dit ontstaat als gevolg op de gingivitis en de ontstekingen aan de tanden waarbij tandsteen ook een rol speelt.
- Pharyngitis
Keelontsteking. Hierbij raken de slijmvliezen achter in de mond ontstoken. Vaak is dit erg pijnlijk en zullen de katten minder eten of zelfs stoppen met eten.
Oorzaken
Het gingivitis-stomatitis complex is een multifactoriële ziekte. Dat betekend dat er meerdere oorzaken zijn die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van deze aandoening. Mogelijke oorzaken zijn:
- Tandplak en tandsteen (Gebitsverzorging van uw kat is daarom erg belangrijk)
- Slechte elementen, afgebroken tanden, kiezen, resorptie van delen van elementen.
- De aanwezigheid van kattenaids/kattenleukemie welke leiden tot een verminderde weerstand
- Calicivirus / herpesvirusinfectie (niesziekte)
- Voedselallergie
- Atopie
- Soms is de oorzaak echter niet duidelijk aan te wijzen.
Verschijnselen
De verschijnselen zijn variabel afhankelijk van de ernst van de aandoening en het karakter van de kat.
- Niet willen of moeilijk eten
- Afwijkende geur uit de bek
- Kwijlen of speekselen
- Vermageren
- Lusteloosheid
- Rood tandvlees
- Ontstoken delen achter in de mond
- Slechte gebitselementen
Diagnostiek
Het beeld is op zichzelf vrij duidelijk. Echter zoals bovenstaand al genoemd zijn er verschillende oorzaken die mogelijk aanleiding geven tot het ontstaan van dit probleem. Belangrijk is daarom:
- Om te testen op kattenleukemie en kattenaids virus middels een bloedonderzoek
- Om te testen op Calicivirus middels een mondswab
- Allergieën uit te sluiten
Therapie
De therapie is zeer variabel, afhankelijk van de ernst en de uitgebreidheid van de aandoening.
Hierbij wordt nauwkeurig alle tandsteen en tandplaque verwijderd, de mond wordt gespoeld met desinfecterende vloeistof en ernstig aangetaste elementen worden verwijderd.
2. Antibiotica en ontstekingsremmers
Kunnen in combinatie met de eerste therapie worden gegeven om de ontsteking onder controle te krijgen.
3. Totale extractie van alle elementen
Helaas is dit vaak de enige effectieve therapie. Hierbij worden alle gebitselementen getrokken. Voor de kat is dit echter een grote opluchting. Nadat alles goed genezen is kunnen deze katten weer geheel normaal eten.
Echter, helaas komt het ook voor dat zelfs extractie van alle elementen op termijn (na enkele maanden) geen verbetering geeft en dat de slijmvliezen blijven ontsteken. In dat geval zijn er nog een aantal opties om te proberen:
4. Corticosteroïden
Sterke ontstekingsremmende medicatie. Deze kan goed toegepast worden na de extractie maar niet voor de extractie omdat dit eventuele wondgenezing remt. Nadeel is dat corticosteroïden op termijn nare bijwerkingen hebben zoals suikerziekte of de ziekte van cushing.
5. Interferon Virbagen omega
Dit is een weerstand verhogend middel dat per injectie kan worden toegediend. Vooral bij katten met een calicivirusinfectie geeft dit goede resultaten
Het beste effect wordt verkregen door met een interval van 2 weken herhaaldelijk dit interferon te injecteren in de slijmvliezen in de mond. Nadeel hiervan is dat de kat wel iedere keer een roesje nodig heeft. Alternatief is om dit medicijn oraal dagelijks toe te dienen. Het gaat om 3 sessies van 3 weken.
6. Voeding
Voeding rijk aan omega 3 en 6 vetzuren werkt ontstekingsremmend. Hill's® d/d is hiervan een voorbeeld.