Gebitsreiniging

Afbeelding
gebitsbehandeling hond

Een gebitsbehandeling kan worden uitgevoerd om een aantal redenen:

 

Hoe verloopt een gebitsbehandeling bij uw huisdier?

  • Allereerst wordt uw huisdier onder narcose gebracht. 
  • Wanneer het dier slaapt wordt er een tube aangebracht in de keel waardoor voorkomen wordt dat bloed en vies spoelwater in de keel lekt. Via de tube krijgt uw huisdier gasnarcose en extra zuurstof.
  • Indien gewenst worden er eerst röntgenfoto's gemaakt met onze speciale röntgen voor het gebit. Hiermee kunnen tandfracturen en kaakafwijkingen worden opgespoord en kan duidelijk worden gemaakt welke tanden of kiezen zijn aangetast en verwijderd moeten worden.
  • Vervolgens wordt allereerst het grove tandsteen verwijderd met een tang.
  • Daarna worden de elementen grondig gereinigd met de ultrasoon reiniger (snel trillend apparaat).
  • Hierna wordt de kwaliteit van elk element geevalueerd om te zien of er eventueel elementen moeten worden verwijderd(in combinatie met de eventuele röntgenbeelden).
  • Na het reinigen van het gebit en verwijderen van eventuele elementen wordt het gebit gepolijst om een beschermlaag aan te brengen over alle elementen.
  • Uw huisdier krijgt vervolgens een injectie om sneller wakker te worden en kan hierna bijkomen in een lekker warm hok.
  • Mogelijk krijgt uw dier nog pijnstilling en antibiotica mee naar huis.
  • Na een maand volgt een (gratis) gebitscontrole. 

Verwijdering van loszittende of ontstoken elementen

Na het verwijderen van het tandsteen wordt bekeken of er dermate aantasting is van één of meerdere elementen waardoor deze verwijderd zouden moeten worden. Indien een element verwijderd dient te worden, wordt dit element, afhankelijk van het aantal wortels, in kleine stukken gezaagd met behulp van een boor. Zo kunnen de elementen gemakkelijker worden verwijderd. Na verwijdering van het element wordt de holte gespoeld met een desinfecterende vloeistof. Afhankelijk van de mate van ontsteking en de achtergelaten wond wordt er gekozen om de wond open te laten of te hechten.

Wortelkanaalbehandeling

Om allerlei redenen maar meestal t.g.v. trauma kunnen kronen van elementen afbreken. Hierdoor kan blootstelling van het wortelkanaal ontstaan. Bacteriën kunnen vanuit de bek, via het wortelkanaal terecht komen in de kaak en hier ernstige ontstekingen van het kaakbot veroorzaken. Er bestaan 2 opties voor het behandelen van tandfracturen: het verwijderen van het element of, wanneer het een essentieel element zoals een hoektand betreft, een wortelkanaalbehandeling. Deze behandeling wordt ook uitgevoerd binnen onze kliniek.