Levensloop van de kat

Iedere kat is uniek. Bepaalde gezondheidscontroles en gezondheidsproblemen lijken met name voor te komen in bepaalde leeftijden.

Hieronder vind u een overzicht van de verschillende levensstadia van uw kat met de daarbij behorende aandachtspunten en ook mogelijke gezondheidsproblemen.

Kitten 0-6 maanden

Dit is de periode waarin de jonge kat snel groeit en zich ontwikkelt. Een periode waarin grotendeels zijn/haar karakter wordt gevormd en gedrag wordt beïnvloed. Het is daarom heel belangrijk om voldoende aandacht aan uw kitten te besteden.

Daarnaast is dit de tijd waarin uw kat zijn eerste gezondheidscheck en vaccinaties krijgt. Zaken als goede voeding, parasietenbestrijding en sterilisatie / castratie worden besproken.

Junior 6 maanden – 2 jaar

Tijdens deze levensfase leert uw kat de wereld ontdekken. De kat wordt volwassen en bereikt zijn volwassen grootte en postuur.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij deze leeftijdsgroep zijn infectieuze ziekten en problemen die ontstaan door jagen, vechten en trauma. Jonge katten kunnen bepaalde levensbedreigende ziektes ontwikkelen (zoals bijvoorbeeld hartfalen) maar zijn daarnaast meesters in het verbergen van hun ziektesymptomen. Vroeg opsporen van deze ziekten is heel belangrijk. Het is daarom belangrijk ook al lijkt uw kat jong en vitaal, jaarlijks de dierenarts te bezoeken voor een gezondheidscontrole. Het is belangrijk om tussen 6-12 maanden leeftijd de boostervaccinatie te geven om de afweer van uw kat tegen ziektes goed op peil te houden. Na sterilisatie / castratie is het belangrijk dat we het gewicht van uw kat goed in de gaten houden zodat deze zijn ideale gewicht behoud.

Jong volwassen 3-6 jaar

De kat is zowel mentaal al fysiek nu volwassen. Normaal gesproken zijn katten in dit levensstadium gezond, slank en glanzend. Ze genieten volop van het leven!

Problemen die kunnen voorkomen in dit levensstadium zijn overgewicht, gebitsproblemen, blaasklachten, maagdarmproblemen, hartziekten en gedragsproblemen. De katten die buiten komen worden in deze jaren vaak zeer bekwame jagers dus optimale parasieten bestrijding blijft belangrijk!

(Laat) Volwassen 7-10 jaar

De volwassen kat van 7-10 jaar is ongeveer vergelijkbaar met ons mensen als we een jaar of 40-50 zijn. De meeste van deze katten zijn nog heel gezond en vitaal maar sommige kunnen toch al gezondheidsproblemen ontwikkelen. Katten van de leeftijd hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van problemen die we vaak bij senior katten ziend. Voorbeelden zijn suikerziekte, nierfalen, verhoogde bloeddruk en soms kanker.

Het goed in de gaten houden van uw kat blijft belangrijk. Let daarbij op veel voorkomende symptomen van ziekten bij oudere katten zoals: slechte vacht, braken, diarree, constipatie, verminderde eetlust, veranderingen in drinkgedrag, gewichtsverlies, veranderingen in plasgedrag, veranderingen in bewegingsactiviteit, verminderd gehoor of verminderd zicht of veranderd gedrag. De meeste katten met obesitas bevinden zich in deze leeftijdscategorie. Extra aandacht voor de voeding van uw kat is daarom heel belangrijk!

Senior 11-14 jaar

Onder senior katten verstaan we de katten die vergelijkbaar zijn met mensen van ongeveer 70 jaar.

Senior katten hebben een leeftijd waarop verschillende problemen tegelijk kunnen optreden. Helaas worden de klachten van een senior kat vaak op  “ouderdom” gegooid en daardoor genegeerd. Veel ziektes of aandoeningen zijn heel goed behandelbaar en verlengen en verbeteren de kwaliteit van leven voor uw kat.

Problemen die vaak worden gezien bij oudere katten zijn: een te snel werkende schildklier, hoge bloeddruk, nierfalen, diabetes en kanker. Daarnaast hebben deze katten vaak last van kwaaltjes zoals dementie, slechte vachtverzorging, gebitsproblemen, artrose.

Het is belangrijk om goed in gaten te houden of er veranderingen in het gedragspatroon zijn van uw oudere kat. Speelt u kat niet of ineens veel minder, springt het dier niet meer op het aanrecht? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat hij/zij last heeft van artrose in de rug. Drinkt uw kat veel meer dan u gewend bent? Heeft hij/zij rare plasgewoontes? En soms last van constipatie? Dan zou het goed kunnen zijn dat de nieren van uw kat niet meer optimaal functioneren. Wanneer deze aandoeningen tijdig gediagnosticeerd worden kunnen we een goede behandeling starten waardoor we de kwaliteit en kwantiteit van leven nog heel goed kunnen handhaven! Om serieuze gezondheidsproblemen op tijd te kunnen diagnosticeren adviseren wij uw kat 2x per jaar te laten controleren door onze dierenartsen. U kunt eventueel gebruik maken van het speciale senior consult. Dit consult is wat uitgebreider dan het normale consult en besteed extra aandacht aan bijvoorbeeld voeding, gewicht, bloeddruk, nierfunctie etc.

Geriatrisch 15 jaar en ouder

Dit is de hoog bejaarde versie van onze spinnende en pluizige huisgenoten. En ouderdom komt met gebreken. De ene bereikt deze leeftijd met problemen de andere is nog heel vitaal. Echter het is een mijlpaal als uw kat deze leeftijd heeft bereikt.

Net als de oudere mens heeft de bejaarde kat ook meer zorg nodig dan de volwassen kat of het kitten. Er dienen vaker controles plaats te vinden op het ontwikkelen van eventuele gezondheidsproblemen. Problemen zoals beschreven voor de senior kat, komen veel vaker voor bij de geriatische kat.

Om uw geriatrische trouwe vriend optimaal van dienst te kunnen zijn is het belangrijk om u bewust te zijn van de volgende punten:

  • Oudere katten zien vaak minder en hebben toegenomen gevoeligheid voor licht. Soms is het voor katten lastig om te gaan met plotselinge veranderingen in huis zoals het verplaatsen van meubels.
  • Verminderd gehoor kan er toe leiden dat uw kat eerder schrikt en mogelijk wat verward is.
  • Verminderd geurvermogen en smaak kan leiden tot verlies van eetlust en een veranderde voorkeur voor bepaalde voeding.
  • Hart- en longveranderingen kunnen leiden tot verminderde activiteit
  • De functie van het maagdarmkanaal kan afnemen waardoor uw kat behoefte heeft aan een licht verteerbaar dieet. Ook constipatie wordt vaak gezien als gevolg van uitdroging en/of en niet meer zo makkelijk naar de kattenbak of naar buiten gaan om de behoefte te doen.
  • Verminderde bot/kraakbeenkwaliteit zorgt voor stijvere gewrichten en minder bewegingsvrijheid.
  • Spierafbraak kan resulteren in zwakte
  • Snel groeiende nagels hebben vaker een knipbeurt nodig.
  • Gedragsveranderingen of desoriëntatie door dementie
  • Dunner worden van de huid en verminderde vachtkwaliteit maakt dat de oudere kat meer hulp nodig heeft bij het onderhouden van zijn vacht.
  • Verminderde afweer kan ervoor zorgen dat oudere dieren gevoeliger zijn voor infecties.

Hoe kunt u de leefomgeving van uw kat zo optimaal mogelijk aanpassen:

  • Zorg voor zachte comfortabele ligplaatsen, die goed bereikbaar zijn voor uw kat. Verwarmde bedjes worden nog meer gewaardeerd!
  • Zorg ervoor dat uw kat gemakkelijk toegang heeft tot verstopplekken waar het ongestoord kan liggen.
  • Zorg voor kattenbakken binnenshuis, op zijn minst 1 per verdieping in een rustige, makkelijk bereikbare ruimte, liefst niet te ver van uw kat zijn favoriete rustplekjes. Grote kattenbakken met lage instap maken het voor uw kat gemakkelijker.
  • Gebruik zachte, lichte kattenbakkorrels die comfortabel zijn voor uw kat om op te staan
  • Kam uw kat regelmatig met name het lage rug gebied is vaak erg gevoelig voor ontwikkeling van klitten. Schenk met name aandacht aan de langharige katten.
  • Knip regelmatig de nagels van uw kat en zorg voor voldoende, makkelijk bereikbare krabmogelijkheden.
  • Zorg ervoor dat de vocht balans van uw kat goed op peil is. Dit ondersteunt de nierfunctie en voorkomt constipatie. Het meest gemakkelijk kunt u dit doen door uw kat natvoer te geven of water toe te voegen aan het voer. Zorg ervoor dat er voldoende drinkbakjes aanwezig zijn in huis.
  • Voer uw kat vaker kleine hoeveelheden voer. Zorg ervoor dat er voldoende variëteit en smaak is. Voor katten met slechte geur kan het helpen de voeding wat op te warmen.
  • Pak uw kat voorzichtig op. Houd rekening met eventuele stijve gewrichten door artrose.

Bespreek bovenstaande zaken ook met uw dierenarts en overleg hoe we uw kat optimaal kunnen ondersteunen op zijn of haar oude dag!