Madenziekte (myasis)

Hoe komen er maden op mijn konijn?

Wees vooral in de zomermaanden alert op de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van uw konijn. Ze kunnen eieren leggen rond de anus, met name wanneer het konijn aangekoekte poep heeft. Deze vliegen worden aangetrokken door de geur die van een ontstoken huid/vies achterwerk afkomt. Ze leggen eitjes op de poep of op de huid die ontstoken is. Uit deze eitjes ontstaan maden. Een made is wittig van kleur en kan zich redelijk snel bewegen. De maden kruipen onder de huid en richten enorme schade aan.

Waardoor heeft mijn konijn poep aan zijn achterwerk?

Vaak is deze aangekoekte poep geen diarree maar ten gevolge van een verkeerde voeding. Een konijn heeft 2 soorten keutels namelijk gewone keutels en blinde darm keutels. Een konijn moet zijn blinde darm keutels opeten. Als het konijn deze niet opeet geeft dit een vieze kont, dit komt vaak door voedingsprobleem doordat de eigenaar teveel konijnenvoer geeft. Lees verder over de juiste voeding voor het konijn.

Therapie

Indien u maden ziet bij uw konijn neem dan direct contact met ons op! Ook in het weekend!

We zullen uw konijn uitgebreid wassen met een speciale shampoo en een injectie geven tegen de maden. Nadat er gewassen is, wordt vaak zichtbaar hoe erg de schade is. Vaak is een opname van uw konijn noodzakelijk en wordt er behandeld met antibiotica, pijnstilling en wondzalf. Soms is de schade zo groot dat we een konijn niet meer kunnen redden.

Hoe voorkom ik vliegen bij mijn konijn?

Afbeelding
Myasisspray

Om myasis te voorkomen dient u goed op de hygiëne van het hok en het konijn zelf te letten. Geef een konijn maar 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht en ongelimiteerd hooi. Kijk iedere dag het konijn onder de staart om te controleren of er geen ontlasting aan de vacht bij de anus gekleefd zit. Controleer ook altijd of het hok schoon is en verschoon de poep en plasplekken in het hok minstens 1x per dag. Gebruik preventief maandelijks een spray tegen de vliegen en plaats evt een hor voor/rond het hok. Indien u groene vliegen rond het hok ziet controleer uw konijn dan een keertje extra!