Hoektand problemen

Problemen met hoektanden bij katten

Bij katten zien we gek genoeg wat vaker ook problemen bij de hoektanden in vergelijking bij de hond. Hoektanden kunnen beschadigd raken door jagen, maar hoektanden kunnen ook verzakken of ontsteken door paradontitis.

Beschadigingen / afgebroken hoektand

Regelmatig zien we katten, met name de strijders en de jagers met een afgebroken of missende hoektand. Door trauma aan de hoektand kan deze zijn afgebroken.

Hiernaast ziet u een afgebroken bovenhoektand bij de kat. Duidelijk is het kleurverschil en ook het wortelkanaal is zichtbaar.

Wanneer een hoektand is afgebroken is meestal het wortelkanaal ook open of beschadigd. Via het wortelkanaal kunnen bacteriën zich naar de tandwortel toe verplaatsen en daar een ontsteking veroorzaken in de kaak. Naast dat een open wortelkanaal pijnlijk is ook een ontsteking in de kaak erg pijnlijk. Daarom is het belangrijk om een afgebroken hoektand (of eigenlijk welke tand dan ook) te trekken als er sprake is van een open verbinding met het wortelkanaal. Is er geen verbinding met het wortelkanaal dan kan eventueel bekeken worden of de tand kan worden bijgeslepen en geremodelleerd.

Soms zien we geen hoektand meer zitten op de plaats waar er voorheen een zat. Het kan zijn dat de kroon van de hoektand zo ver is afgebroken dat er niets meer zichtbaar is aan de buitenkant maar dat de wortel nog in de kaak zit. Ook deze wortel kan voor problemen zorgen en het advies is ook om deze tandwortel te verwijderen.

Verzakking hoektand

Met name bij oudere katten zien we vaak een “verzakking” van de hoektand. Aan de buitenkant is duidelijk te zien dat de gehele tand omlaag zakt. Naast de kroon wordt ineens ook een stukje wortel zichtbaar. Verzakking van de tand is meestal het gevolg van paradontitis. Door ontsteking raken de vezels die de tand op zijn plaats houden in de tandkas beschadigd en gaan kapot. Hierdoor komt de tand los in de tandkas te zitten en zakt langzaam naar onder.

Ook een verzakte hoektand zorgt voor veel pijn en ongemak voor de kat en dient daarom verwijderd te worden.