Te veel of te weinig tanden

Het kan voorkomen dat een dier tanden of kiezen mist in aanleg, of dat er juist teveel tanden of kiezen aanwezig zijn.

Missen van tanden/kiezen

Het kan zijn dat uw huisdier een tand of tanden mist. Vaak is dit een probleem in de aanleg van deze tanden of kiezen. Sommige elementen, zoals de eerste of de laatste kies, missen vaker bij honden/katten. Dit is een redelijk normaal en geen zorgelijk verschijnsel. Soms missen er echter belangrijkere elementen. Het kan zijn dat  er uit erfelijke oorsprong geen ontwikkeling plaatsvindt. Dit wordt vaker gezien bij miniatuurrassen of naaktrassen. Maar de ontwikkeling van, met name een volwassen tand, kan ook verstoord worden door trauma, infectieziekten of andere oorzaken.

Daarnaast is er nog een verschil of uw huisdier werkelijk tanden of kiezen mist, of dat deze elementen niet zijn doorgebroken. Wanneer we tanden of kiezen missen is het aan te raden een röntgenfoto te maken om te kijken of er ook geen tand achterblijft in de kaak. In sommige gevallen kunnen deze namelijk voor problemen zorgen, zoals bijvoorbeeld ontstekingen of vorming van cysten.

 

Teveel tanden/kiezen

In het geval van extra tanden of kiezen gaat het in de meeste gevallen om melktanden. Soms ontstaan er problemen met wisselen zodat de melktanden blijven staan. Dan kan het lijken of er teveel tanden in de mond staan.

 

 

 

Abnormale tanden of kiezen

Een hele enkele keer komen we een gek gevormde tand of kies tegen. Vaak is dit een foutje in de natuur der ontwikkeling.

Een voorbeeld hiervan is een tweelingtand ofwel geminatie. Twee tanden zijn met elkaar gefuseerd.