Hernia

Hernia

Een hernia is een regelmatig voorkomend probleem bij de hond. teckel
Het is onder andere bekend bij de Teckel, de Beagle, Franse Bulldog en Shih tzu, honden met korte kromme pootjes. Het woord hernia betekent letterlijk breuk of uitstulping.

Om uit te kunnen leggen wat een hernia is, volgt eerst een beschrijving van hoe de rug is opgebouwd.

De opbouw van de rug en wervelkolom

De wervelkolom bestaat uit ruggenwervels: 7 nekwervels, 13 borstwervels, 7 lendenwervels en het aantal staartwervels verschilt per ras. Tussen de ruggenwervels zitten tussenwervelschijven van kraakbeen. Deze zorgen ervoor dat de rug beweeglijk en soepel is. In het binnenste van de wervels en tussenwervelschijven loopt als het ware een holle buis, waarin het ruggenmerg zit. Het ruggenmerg bestaat uit zenuwen, die vanuit de hersenen door de rug lopen. De wervelkolom beschermt dus deze zenuwen van het ruggenmerg. Tussen de wervels door lopen overal vertakkingen van dit ruggenmerg naar al onze organen in het lichaam.

Tussenwervelschijven zorgen voor het soepel kunnen ruggewervel hondbewegen van de rug en ook voor bescherming van de zenuwen in het wervelkanaal. De tussenwervelschijf bestaat uit een bindweefselring (annulus fibrosis). Deze zorgt voor een gelijke verdeling van de krachten in de rug. Binnen in deze annulus fibrosis ligt de nucleus pulposis. Deze bevat een geleiachtige stof, die functioneert als een schokdemper voor de rug.

Wat is nu een hernia (nucleus pulposus)?

Een hernia (uitstulping) nucleus pulposus (HNP) is dus een uitstulping van de nucleus pulposus richting het ruggenmerg. Deze uitstulpende nucleus pulposus drukt op de zenuwen van het ruggenmerg. Dit doet pijn! Als de druk op de zenuwen erg groot wordt, kan er ook uitval van zenuwen ontstaan. Oftwel verlammingsverschijnselen. Als de HNP in de hals zit (nekhernia), dan kunnen alle vier de poten verlamd zijn. Zit het probleem achter de voorpoten, dan zijn alleen de achterpoten getroffen. Verlamming uit zich door:

  • door de poten zakken
  • niet meer kunnen staan/lopen
  • zwalkende gang
  • soms kruislings staan met de (achter)poten
  • urine druppelsgewijs laten lopen door een blaasverlamming

Röntgenonderzoek

Het is vaak niet mogelijk om de diagnose HNP te stellen met behulp van een röntgenfoto. Dit komt omdat de tussenwervelschijf (nucleus pulposus + annulus fibrosis) niet van bot zijn gemaakt. Bot (de wervels) zie je goed op een röntgenfoto, maar de tussenwervelschijven dus niet. Als de dierenarts een “hernia” vermoedt, op basis van de klachten, en de röntgenfoto geen uitsluitsel geeft, wordt geadviseerd om een CT scan te maken.

CT scan

Voorafgaand aan een hernia operatie adviseren altijd een CT scan. Dan weten we precies waar de hernia zich bevindt in de rug. Ook kunnen we met de CT scan zien of er eventueel meerdere hernia's aanwezig zijn.

De therapie

De behandeling bij een HNP bestaat uit de volgende opties:

  • De conservatieve behandeling. Dit houdt in: rust en pijnstillers. Veel “hernia’s” verdwijnen vanzelf met langere periodes van rust. Hoe lang verschilt per individu en hangt ook af van de ernst van de klachten. Meestal schrijven we 4-6 weken rust voor. Verschillende pijnstillers zorgen ervoor dat de rugpijn draaglijker wordt. 
  • De operatieve behandeling. Als met rust en medicijnen de klachten niet beter worden of als een hond verlamd is, kan door middel van een operatie de HNP vaak verholpen worden. Deze operatie wordt in onze kliniek uitgevoerd door dierenartsen Michel Willems en Wilbert Winkelmolen.