Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van de weefsels die de tand omgeven en fixeren in de mond (parodontium). Parodontitis begint meestal als gingivitis, een onschuldige tandvleesontsteking. Deze ontsteking van het tandvlees is nog omkeerbaar als een goede reiniging en therapie wordt toegepast. Wanneer parodontitis ontstaat, wordt dit gekenmerkt door aanhechtingsverlies en is het proces onomkeerbaar. Paradontitis komt ook veel voor bij onze huisdieren. Zo tussen de 25-90% van onze huisdieren heeft last van parodontitis. Grotendeels ontstaat parodontitis door een slechte mondverzorging en bacteriën in de mond. Parodontitis begint met bacteriën die zich hechten aan de tand, deze vormen tandplaque en uiteindelijk tandsteen. Als daarbij een ontsteking ontstaat, waarbij het parodontium doorbroken wordt, ontstaat parodontitis. Daarnaast zijn er ook nog dieren die genetisch gevoelig zijn voor het ontwikkelen van een parodontitis.

Mijn kat lijkt pijn te hebben in de mond wat nu?

Wanneer een huisdier wordt aangeboden met klachten van pijn in de mondholte, dan dient er allereerst een grondig lichamelijk onderzoek plaats te vinden naar de mondholte, maar ook naar mogelijke andere oorzaken. Indien overige oorzaken onduidelijk zijn, kan nog aanvullend een bloedonderzoek worden geadviseerd. Daarna is het van belang dat de mondholte van het dier onder narcose grondig wordt gereinigd en onderzocht. Iedere tand wordt onderzocht met de pocketsonde waarbij de diepte van het parodontium wordt gemeten. Daarnaast zullen röntgenopnamen van de tanden en kiezen worden gemaakt.

Mijn kat heeft parodontitis en nu?

De behandeling van parodontitis bestaat uit een grondige reiniging van het gebit. Dit heeft echter alleen zin als de reiniging wordt gevolgd door preventieve maatregelen en gebitsverzorging door de eigenaar. Daarnaast is een eenmalige gebitsreiniging niet voldoende. Afhankelijk van de ernst adviseren wij (half)jaarlijks een grondige gebitsreiniging te laten uitvoeren. Als de tand of kies te ernstig is aangetast door parodontitis, dan zullen we helaas deze tand of kies chirurgisch moeten verwijderen.