Hotspot

Wat is een hotspot?

In het begin gaat uw hond flink krabben en bij nadere inspectie ziet men een natte plek in de vacht. Na het wegscheren van wat haar ziet u een vuurrode huid die bovendien bedekt is met een gele etterlaag. Dit is een vochtig eczeem dat binnen enkele uren na regelmatig krabben of likken van een huidplek kan ontstaan.

Hoe ontstaat een hotspot?

De oorzaak van het heftige likken of krabben is enorme jeuk! Jeuk kan ontstaan na bijvoorbeeld vlooienbeten, tekenbeten, na het zwemmen bij met name warm weer en bij een oorontsteking. Ook kan een allergische reactie op bijvoorbeeld een plant aanleiding zijn tot een hotspot. De hond gaat vervolgens bijten, likken of krabben. Hierdoor wordt de huid beschadigd. Er ontstaat een vicieuze cirkel, jeuk leidt tot krabben en dat leidt weer tot verdere huidbeschadigingen waardoor een ontsteking met nog meer jeuk (en meer krabben) ontstaat. Binnen een uur ontstaat hierdoor vaak een natte vochtige plek onder de haren die alle kenmerken van een ontsteking vertoont, de huid is rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Door het veelvuldig likken brengt de hond bacteriën over op de huid. Doordat de huid beschadigd is kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen.

De eigenaar merkt dat de hond een hotspot heeft doordat de hond zich krabt en een vochtige plek op zijn huid heeft. Later ontstaat een rode, kale plek waarop een laagje etter gevormd wordt, dat kan indrogen tot een korst. De meest voorkomende plaatsen voor hotspots zijn op de wangen, hals en dijen.
De uitgebreidheid en de mate van ontsteking van de huid kunnen zorgen voor een duidelijk ziek, lusteloos dier.

Hoe wordt een hotspot behandeld?

Voor het bepalen van de uitgebreidheid van de ontsteking wordt de huid door de dierenarts zoveel mogelijk geschoren/weggeknipt. Vaak blijkt dan pas hoe groot de ontstoken plek is. Bij sommige dieren is het zo uitgebreid/gevoelig dat het onder een roesje moet plaatsvinden.
De ontstoken huid wordt uitgebreid gewassen en gezalfd. Dit zult u zelf thuis ook moeten herhalen. 
Om de vicieuze cirkel van jeuk en krabben te doorbreken geven we jeukremmende medicatie mee en soms ook een kraag/shirt tegen het likken/krabben. In sommige gevallen kan een hotspot erg hardnekkig zijn met een diepe bacteriële infectie, in deze gevallen zal een antibioticakuur noodzakelijk zijn.
Denkt u dat uw hond of kat een hotspot heeft, neem dan direkt contact met ons op!