Groeipijn

Groeipijn is een aandoening van het skelet bij de jonge groeiende hond. botHet betreft meestal honden van grote rassen, vanaf een leeftijd van 4 maanden, die normale puppyvoeding krijgen met teveel calcium. De groeipijn betreft meestal de snelgroeiende lange pijpbeenderen.
De lange pijpbeenderen bevatten voedingskanalen waar bloedvaten doorheen lopen die het bot voorzien van voedingsstoffen en de afvalstoffen afvoeren. Bij honden die te veel calcium krijgen groeien de botten snel, terwijl de voedingskanalen om de bloedvaten heen te smal blijven. Er ontstaat een soort stuwing waardoor onder andere het botvlies opgelicht wordt. Dit proces is enorm pijnlijk voor de hond.

Symptomen

Verschijnselen worden het meest gezien bij honden van grote en reuzenrassen vanaf een leeftijd van 4 maanden.

  • Wisselende kreupelheid (de ene dag een voorpoot, de andere dag een achterpoot).
  • Niet willen lopen.
  • Pijnlijkheid bij aanraking van de lange pijpbeenderen.

Diagnostiekrontgenfoto groeipijn

De diagnose kan worden gesteld met behulp van een röntgenfoto. Op deze röntgenfoto valt met name op dat er een witting (zie pijlen) optreedt in het midden van het bot, dat normaalgesproken zwart zou moeten zijn.

Therapie

In dit geval geldt zeker beter voorkomen dan genezen! Het is van belang om jonge groeiende honden van grote rassen een puppyvoer te geven dat minder calcium bevat dan normaal puppyvoer. Dan kan een heleboel ellende en pijn voor de hond worden voorkomen.

De aandoening is niet te genezen. De tijd, groei en remodellering van het bot zal moeten plaatsvinden waardoor uiteindelijk de verschijnselen vanzelf verdwijnen (meestal op een leeftijd van 22-24 maanden). Tot die tijd wordt de hond symptomatisch behandeld met:

  • Aanpassing van de voedingvet essentials

Kies voor puppy’s van grotere rassen >25 kg voor een Puppyvoeding Large Breed.

  • Pijnstilling