Dementie

Dementie bij de kat

Dementie bij de mens is een groot probleem. Echter ook bij honden en katten zien we steeds meer dementieklachten voorkomen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat onze huisdieren met de goede zorg van tegenwoordig ook veel ouder worden.

Zenuwweefsel in de hersenen van oudere katten is gevoelig voor vrije radicalen. Bij oudere katten slaat amyloid neer in de bloedvaten. Door deze amyloid afzetting in de bloedvaten worden de bloedvaten smaller en er ontstaat zuurstoftekort in de achterliggende gedeeltes van de hersenen. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten waardoor er zuurstofrijker bloed in de bloedvaten stroomt. Dit heeft echter een averechts effect. Het zuurstofrijke bloed veroorzaakt de vorming van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn kleine agressieve deeltjes die als bijproduct (afvalstof) van processen in het lichaam ontstaan. Deze vrije radicalen veroorzaken schade aan onder andere hersenen waardoor hersenveroudering ofwel dementie ontstaat.

Bij dieren is het soms nog moeilijker om veranderingen vast te stellen, dan bij mensen. In eerste instantie treden afwijkingen van het geheugen op. Uiteindelijk zal er ook verlies van zindelijkheid en herkenning en het slaap/waakpatroon optreden. Oud worden is op zich een normaal en gezond proces. Dementie bij katten kan het optreden vanaf een leeftijd van ongeveer 10-12 jaar.

Verschijnselen

  • Veranderingen in het normale sociale contact met eigenaar en/of andere huisdieren, zoals minder/niet meer begroeten, minder spel en minder of juist meer aandacht vragen
  • Minder reageren op stimuli zoals roepen door eigenaren.
  • Langzaam leren
  • Veranderingen in dag/nachtactiviteit. Vaak uitend in meer nachtactiviteit (rondlopen, miauwen). Overdag slapen de dieren juist meer.
  • Verlies van zindelijkheid door het verlies van controle over lichaamsfuncties.
  • Verminderde of veranderde drink of eetlust.
  • Desorientatie op bekend terrein, het niet meer kunnen vinden van belangrijke plekken zoals de voerbak, kattenbak of het opgesloten raken in een hoek of achter de bank.
  • Staren in de ruimte
  • Ogenschijnljik doelloos rondlopen in huis of steeds van binnen naar buiten lopen.
  • Plotseling niet meer alleen kunnen zijn.
  • Angstig gedrag met soms paniekaanvallen in voor het dier bekende situaties en soms zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Behandelingsmogelijkheden

Alvorens een behandeling te starten waarbij getracht wordt het dementie proces te vertragen of te ondersteunen, dienen eerst dementie-bevorderende aandoeningen en ziektes bij de oudere kat zoals een verhoogde schildklierwerking, hartfalen en nierfalen te worden uitgesloten. Deze aandoeningen veroorzaken een verhoogde bloeddruk welke het dementie proces kunnen versnellen. Bij het starten van een eventuele behandeling is het wel belangrijk onder ogen te zien dat, zover nu bekend, therapeutisch ingrijpen bij deze ziekte vertragend werkt maar helaas niet genezend. Er zijn verschillende medicamenten/supplementen beschikbaar die er met name op gericht zijn om ontbrekende stoffen in de hersenen aan te vullen en de negatieve werking van vrije radicalen te verminderen.

Voorbeelden hiervan zijn:

Voeding

Voor honden bestaat er speciale voeding voor dementie. Voor katten helaas niet. Een goed alternatief is bijvoorbeeld Hills J/D. Deze voeding voor arthrose bij oudere katten bevat gunstige anti-oxidanten en vetzuren die hersenveroudering tegen gaan en de hersenfunctie verbeteren.

Cholodin (tablet)

Stimuleert de communicatie tussen hersencellen. Werkzame stof choline

Catoils (vloeibaar) / Aktivait (tablet)

Bevat omega 3/6 vetzuren en natuurlijke anti oxidanten

 

 

Naast het toedienen van medicatie en voedingssupplementen is het belangrijk om  katten met dementieverschijnselen zo veel mogelijk regelmaat en een vast dagpatroon te bieden. Bij dieren die daarnaast last hebben van desorientatie kan in het geval van een grote leefruimte, het beperken van deze leefruimte door bijvoorbeeld enkele vertrekken af te sluiten, verbetering geven. Daarnaast is het tevens belangrijk katten actief te houden door veel te spelen en omgevingsverrijking toe te passen. Uit onderzoek is gebleken dat een behandeltraject in combinatie van verrijking en het toedienen van antioxidanten betere resultaten oplevert dan één van beide toepassingen afzonderlijk.

Met dank aan Universiteit Utrecht.