Lelie vergiftiging

Lelies zijn populaire bloemen en worden vaak in prachtige boeketten verwerkt, maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat lelies giftig zijn voor katten. Ze kunnen zeer ernstige nierschade veroorzaken, welke zelfs tot sterfte kan leiden.

Lelies van het soort Lilium en Hemerocallis zijn giftig voor de kat. Houd er ook rekening mee dat andere planten het woord lelie in hun naam kunnen hebben (zoals lelietje van dalen), maar helemaal niet giftig hoeven te zijn, of hele andere toxische effecten kunnen hebben.

Katten lopen een vergiftiging op met deze lelies doordat ze spelenderwijs vaak wat knabbelen aan een bos bloemen. Voor katten die ook buiten komen, kunnen ook lelies in de tuin een gevaar vormen. Echter ook bijvoorbeeld drinken uit een vaas waar lelies in staan of het likken van de vacht waar bijvoorbeeld stuifmeel op zit kan schadelijke effecten hebben. Alle delen van de plant (stengel, bladeren, meeldraden etc) zijn giftig bij opname. Slechts het eten van 1 bloemblaadje kan al fataal zijn.

Wat zijn de gevolgen?

Eenmaal opgenomen veroorzaakt het toxine van de lelie ernstige schade aan de nieren. Hierdoor kunnen de nieren hun functie: het uitscheiden van afvalstoffen en vocht uit het lichaam niet meer uitvoeren. Langzaam ontstaat er een stapeling van vocht en giftige stoffen in de nier waardoor nierschade ontstaat. In zeer ernstige gevallen ontstaat een acuut uitvallen van beide nieren.

Welke verschijnselen kan ik bij mijn kat zien?

Verschijnselen zijn soms vaag en kunnen ook bij andere ziektebeelden passen maar wat vaak wordt gezien is:

  • Zwakte
  • Braken
  • Geen eetlust
  • Veel slapen

Hoe groot is de kans dat mijn kat een vergiftiging met lelies overleeft?

Op zich is de kans redelijk dat uw kat de lelievergiftiging overleeft, MITS u direct na opname contact opneemt met uw dierenarts en de kat (preventief) wordt behandeld. Dus als u een vermoeden heeft dat uw kat mogelijk in contact is geweest met lelies, neem zo spoedig mogelijk contact op. Indien u pollen of stuifmeel in de vacht ziet, was dit direct af om verdere opname te voorkomen.

Eenmaal op de kliniek zal geprobeerd worden de kat te laten braken en zal met medicatie worden geprobeerd om zoveel mogelijk verdere opname door het lichaam te voorkomen. Er zal direct een infuus worden gestart om gif in de bloedbaan te verdunnen en de nieren te ondersteunen bij het uitscheiden van de gifstof. Wanneer de kat behandeld wordt voordat acuut nierfalen optreedt, is de prognose goed. Wanneer er reeds nierfalen is ontstaan, dan is de prognose gereserveerd. Sommige katten sterven helaas aan acuut nierfalen.

Voorkomen is beter dan genezen, dus heeft u katten? Houd dan de lelies uit de buurt!!