Baarmoederkanker
80% van de vrouwelijke konijnen ouder dan 6 jaar ontwikkelt baarmoederkanker. De ernst en de groei van deze vorm van kanker en de effecten die deze veroorzaakt zijn zeer verschillend. Het is een veel voorkomende doodsoorzaak van oudere vrouwelijke konijnen. Vroeg of laat ontwikkelen de meeste voedsters baarmoederkanker.
De baarmoedertumoren zijn kwaadaardige tumoren die kunnen leiden tot uitzaaiingen in de longen. Het is daarom aan te raden om jonge konijnen preventief te steriliseren.
Symptomen
De symptomen zijn afhankelijk van de ernst en de groei van de baarmoedertumor. Veel voorkomende verschijnselen zijn:
- Slecht eten
- Vermageren
- Dikte voelbaar in de buik
- Bloederige uitvloeiing uit de geslachtsopening/rode urine plassen
- Benauwdheid (bij uitzaaiingen naar de longen)
Diagnostiek
De meeste baarmoedertumoren worden gevonden tijdens het lichamelijk onderzoek bij de jaarlijkse controle. Hierbij wordt de buik van het dier nauwkeurig nagevoeld. Of de tumor wordt gevonden is afhankelijk van de grootte van de tumor maar ook van de meewerkendheid en het gewicht van het konijn. Bij dikke konijnen kan het nog wel eens lastig zijn, maar over het algemeen zijn deze tumoren goed te voelen. Bij twijfel kan een röntgenfoto worden gemaakt of een echo van de buik worden uitgevoerd.
Ook voor het vaststellen van mogelijke uitzaaiingen is een röntgenfoto van de longen noodzakelijk.
Behandeling
Het beste is een jonge voedster preventief te steriliseren. Dit kan vanaf een leeftijd van 6 maanden.
Wanneer er al een baarmoedertumor is ontwikkeld, kan de baarmoeder ook nog chirurgisch worden verwijderd. Echter, voor we overgaan tot operatie moeten we wel zeker weten dat er geen sprake is van uitzaaiingen naar de longen.
Bij de operatie worden zowel de eierstokken als de baarmoeder verwijderd.